Verksamheten på Dalslands sjukhus har bantats avsevärt de senaste tio åren. Nu har det börjat diskuteras vilka verksamheter som skulle kunna fylla de tomma lokalerna. Det talas bland annat om att skapa någon form av äldrecentral med eftervård och palliativ vård som två inslag.
Verksamheten på Dalslands sjukhus har bantats avsevärt de senaste tio åren. Nu har det börjat diskuteras vilka verksamheter som skulle kunna fylla de tomma lokalerna. Det talas bland annat om att skapa någon form av äldrecentral med eftervård och palliativ vård som två inslag.

”En ny vår för sjukhuset”

Positiva tankar samsas med en fortsatt oro inför framtiden. Så tycks läget vara inom den idogt arbetande kommittén för bevarandet av Dalslands sjukhus. I går berättade man om sin syn på fram­tiden.

ANNONS
|

Det verkar vara en hel del på gång när det gäller Dalslands sjukhus och den verksamhet som bedrivs där i dag och i framtiden. Kommittén för Dalslands sjukhus har nyligen träffat ledande regionpolitiker och i går bjöd de in till en pressträff för att presentera en aktuell lägesrapport.

Stig Johansson är en av medlemmarna i kommittén och han lyfte fram ett antal olika positiva signaler som mötet med politikerna faktiskt gav. Mest konkret, att det inom kort är invigning av ett nytt kafé på sjukhuset i Bäckefors. – Det ser vi såklart ­positivt på. Lena Hult som sitter i servicenämnden som ansvarar för detta berättade att en kaférörelse snart kommer att invigas, säger Stig Johansson.

ANNONS

Politikerna öppnade också upp för att på sikt skapa någon form av äldrecentrum på Dalslands sjukhus. Frågan kommer åtminstone att utredas och det lär bli hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland som får ta ansvar för detta arbete.

De inledande tankarna handlar om att samla ett antal vårdformer för äldre patienter i Bäckefors. Där­ibland den palliativa vården och reumatiska behandlingar.

Färdigvård? – Sedan var det också ­diskussioner om att skapa en verksamhet i Bäckefors inom den så kallade färdig-vården. I dag får många patienter lämna sjukhusen för tidigt och då är risken att det snabbt blir ett åter­besök. Om man i stället skulle kunna få vara på Dalslands sjukhus några dagar eller en vecka innan man skickas hem eller till ett äldreboende vinner man mycket, säger Stig Johansson.

Trots att det nu alltså finns vissa signaler som tyder på en politisk vilja att åtminstone utreda och ­diskutera en utökning av verksamheten på Dalslands sjukhus finns det fortsatt en irritation över flera saker.

Inte minst när det gäller styrningen av sjukhuset och den ekonomiska kontrollen.

Ingen samordning – I dag är det fem-sex olika politiska organ som har inflytande över verksam­heten i Bäckefors. Men det finns ingen samordnande ledning, ingen chef över en så stor och betydelsefull arbetsplats. Det är helt otroligt egentligen, säger Stig Johansson. En osäkerhet, men kanske också en chans till utveckling, finns just nu med tanke på regionstyrelsens beslut nyligen att knoppa av lokalsjukhusen från NU-vården. Vilken effekt detta kommer att få verkar dock väldigt oklart för närvarande.

ANNONS

Jerker Johansson, ord­förande i sjukhuskommittén väljer att tolka beslutet som en positiv möjlighet. – Det skulle kunna bli något av en ny vår för Dalslands sjukhus. Som vi har uppfattat det får den lokala nämnden mer att säga till om när vård ska beställas, säger Jerker Johansson.

Ledningsfrågan. Dalslands sjukhus behöver styras av en lokal chef och den ekonomiska kontrollen av verksamheten ska decentraliseras.

Jourcentralen. Gällande avtal går ut vid årsskiftet. Därmed är det läge att skriva ett längre avtal fram till 31 december 2018 för att visa långsiktigt tänkande.

Ta vara på förutsättningarna. 30 procent av lokalerna står tomma, personal och patienter finns redan. Utnyttja detta.

ANNONS