Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Minst tre brandmän skadades när brandbilen från Mellerud körde av E45 på måndagseftermiddagen. En av de skadade klämdes fast.

En omkom när brandbil voltade

21.57 En brandman omkom på måndagseftermiddagen då en brandbil från Mellerud åkte av E45:an och voltade. Ytterligare tre brandmän skadades, även de fördes till sjukhus.

Räddningstjänsten larmades om en ladugårdsbrand utanför Erikstad vid 15.20-tiden. Enheten som ryckte ut från Mellerud kom emellertid aldrig fram. Av oklar anledning körde brandbilen av E45:an strax söder om Mellerud, vid Härlogsbyn i Ör.

Bilen voltade ut på en åker och hamnde på taket. I fordonet fanns fyra brandmän och vid olyckan klämdes en av dem fast. Han skadades allvarligt och strax före klockan 18 meddelade polisen att mannen avlidit. Brandmannen var 49 år och hemmahörande i Mellerud.

Ytterligare tre skadades

Skadeläget för de övriga brandmännen -  35, 39 och 45 år - är oklart. Men även de fördes till sjukhuset Näl. Både ambulans och ambulanshelikopter ombesörjde transporterna.

Polisen har tagit brandbilen i beslag och en teknisk undersökning kommer att göras för att utesluta att det var något fel på fordonet.

– Det gör vi alltid vid en dödsolycka, säger Björ Blixter presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

E45 hölls avstängd under räddningsarbetet och trafiken dirigerades om. Vid 17-tiden öppnades vägen igen.

Någon timma senare stängdes vägen på nytt då bärgningen av brandbilen påbörjades. Efter några timmar släpptes trafiken på igen.

Brann ner

Branden på en gård i Björnebol utanför Erikstad slutade med att en ladugård blev helt övertänd och fick brinna ner till grunden. Räddningstjänsten, en enhet från Brålanda och en från Vänersborg, riktade istället in sig på att rädda ett boningshus som låg alldeles nära ladan.

Förmodligen, enligt polisen, tros branden ha orsakats av att gårdens ägare eldade i en grop med stenar omkring 30 meter från ladugården. Troligen spred sig branden därifrån. Vid själva branden kom ingen till skada.

Polisen skrev en anmälan och gårdens ägare är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet genom brand.