Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kärt möte. Marianne Bolling och Ingela Sundberg träffades för första gången häromdagen efter att ha haft kontakt via telefon under en längre tid.

En vänskap som inte har några gränser

Ingela Sundberg ”ärvde” sin mor Gerdas vän Marianne Bolling. Under några år har de utvecklat en nära relation – på distans mellan Malmö och Trollhättan. Det blev ett kärt möte när de träffades för första gången.

– En vecka efter att mamma dött pratade jag med Marianne på telefon och hon sa att ”det känns som att du och jag känner varandra”, säger Ingela om den första kontakten.

På den vägen var det. Ingela och Marianne – som uppnått den aktningsvärda åldern av 101 år – hörs av regelbundet telefonledes.

Men de har aldrig träffats. Tills häromdagen då Ingela åkte upp till Trollhättan från Malmö för att på temat ”Öppna alla generationsgrindar” ge en konsert i Källstorpsgårdens matsal inför en storpublik.

Hedersgäst var Marianne, som satt längst fram och blev alldeles tagen av den musikaliska överraskningen innehållande allt från argentinsk tango till Édith Piaf.

Förvisso ser hon dåligt, men hörseln är det inga fel på.

– Det var underbart! Jag visste att Ingela skulle komma hit men inte att hon skulle sjunga. Jag har ju aldrig sett henne förut men vi pratar mycket i telefon och har fått en så fin kontakt. Vad roligt att det blev en konsert för alla här, säger hon.

Marianne föddes i Skövde 1914 och har bott i Trollhättan i över 75 år. Hon har hunnit med massor av spännande saker under livet, och har bland annat drivit klädaffär och ägnat sig åt välgörenhetsarbete.

– Och jag trivs bra här på Källstorpsgården. Kan inte ha det bättre.

101-åringen fick även ta emot flera hälsningar från ett antal skånska barn. För när Ingela hade ett vikariat som musiklärare i mellanstadiet på Klostergårdsskolan i Lund fick eleverna komma i kontakt med Marianne.

– De har skrivit ner frågor som de sedan fått svar på. Det är något vackert i att få en vän där åldern inte har någon betydelse, säger Ingela.

”Det känns coolt att skriva till Marianne. En bra känsla”, löd en av alla kommentarer.

– Fantastiskt med hälsningarna till mig, det känns som att barnen kramar mig.