Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Johan Engberg arbetar oförtrutet vidare med Antikladan, som verksamheten kallas i folkmun. Han vill jobba ostört under veckan för att tillsammans med Dominique NVC Costa ha öppet på helgerna.

Engbergs bygger ut

Hos Johan Engbergs Antik behöver ­verksamheten mer plats. Behovet av utbyggnad har funnits länge och nu är den på gång.Mellan parkeringen och ladan blir det nya lokaler på 576 kvadratmeter.

Den som minns hur det var när Johan Engberg ­startade sitt företag till­sammans med Dominique NVC Costa vet att det ­började i den mörka ­murriga ladan och några sammanbyggda uthus.

Men redan då, 1997, var det spännande. Bakom en gammal stol eller ett bord kunde ytterligare hundra ting dölja sig.

Det tog aldrig slut och det var lätt att drömma sig bort för att plötsligt återkallas till ­vacker gregoriansk kloster­sång som mystiskt ­slingrande fram ur vrårna.

Dominique NVC Costa skrattar och säger att det är några som vill ha det så.

– Nu när lokalerna målats i ljusa färger och vi har mer yta kan saker placeras så kunderna ser ordentligt. Men det finns de som inte trivs längre. En kund sa att han kommer tillbaka när det blivit murrigt igen.

Bygger ihop

Men det är inte målet. De nya lokalerna i två plan ska frigöra ännu mer yta och användas som lager. Dessutom ska det gå att köra in lastbilar för avlastning och sortering. Lokalerna ska även byggas samman med den tidigare utbyggda ladan.

– Man ska inte behöva gå ut mellan byggnaderna och att kunna köra direkt in för avlastning har inte varit möjligt hittills. I vintras var det väldigt slitsamt och sedan vill jag ställa i ordning snyggt och lättåtkomligt, säger Johan Engberg.

När den nya byggnaden ska vara klar vet varken han, Dominique eller snickarna från Vänersborg, Roy Erlandsson och Sune Johansson.

– De är underbara. Allt byggs rejält och hantverksmässigt. Materialet är noga uträknat så vi slipper spill. Själv jobbar jag lite som lärling kan man väl säga. Vi började bygga förra sommaren och bygger i etapper när det finns pengar. Därför vet vi inte när det blir klart, säger Johan Engberg.

Rum i rummet

Johan har sedan länge en dröm tillsammans med Dominique.

Visserligen byggs det redan ”rum i rummet”, till exempel med dukade bord och placering av möbler och saker efter tema, färg och tidsanda, allt inramat till lågmäld musik.

– Men i Holland finns ett fantastiskt ställe där man byggt som kulisser. Allt ser grått och trist ut från utsidan, så kommer man in och miljöerna är helt fantastiska med en post, butik, vardagsrum, kök och så vidare, berättar Johan Engberg.

Mixad inredning

Och kanske är det så det kommer att bli när det nya står färdigt. Även i fortsättningen blir det en blandning av gammalt, riktigt antikt och nyproducerat gammal lantlig touche, samt mycket av det trendiga chabby chic.

Och helt säkert är att butiken är en plats för drömmar i andra världar.