Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett gyllene år för Agnes

Hon drömde om att få ut sin musik i Europa. Nu är Agnes just hemkommen efter en höst där hon varvat gästspel i en mängd europeiska länder med en succéartad lansering i USA. – Det är bara att försöka hänga med och njuta så mycket som möjligt. Det är en underbar tid – och skitkul! säger Agnes glatt.

Förra veckan såg vi henne som gästartist i Idol, tävlingen hon vann 2005 och som över en natt gjorde Vänersborgstjejen till ett känt namn i hela landet. Men det var med plattan Dance Love Pop hösten 2008 allt lossnade. Sam­arbetet med Anders Hansson resulterade i hits som ”On and on” och, kanske framförallt ”Release me”. Med den i bagaget gav sig Agnes, efter att ha sjungit ”Love Love Love” i Melodifestivalen, ut på de första promotionresorna 
i Europa.

Topplisteframgångar

Mottagandet blev övervägande väldigt positivt överallt. Särskilt i England där ”Release me” rusade högt upp på topplistorna och gav Agnes bästa tänkbara start på utlandsäventyret.

Jättebolaget Geffen Records fick upp ögonen för henne och plockade över henne till USA tidigt i höstas. Sedan dess har hon knappt satt sin fot på svensk mark och så lär det fortsätta även när 2009 blivit 2010.

– Det är jättekul! Det är så himla mycket som har hänt det här året så jag försöker bara hänga med och njuta så mycket som möjligt, säger Agnes.

Nya länder

Till gästspelet i Idol-finalen kom hon mer eller mindre direkt från turnén Clubland Live 3 Tour i England där hon framträtt inför drygt 10 000 personer på varje ställe.

– Vi avslutade med Jingle Bell Ball på O2 Arena i London och där var bland andra Janet Jackson och Shakira med. Det var kul! säger Agnes som hela tiden får nya bevis på hur hennes musik sprids över världen.

– Under turnén har jag träffat artister från Australien som säger att mina låtar spelas jättemycket där. Och Release me har sålt guld i Italien – där har jag inte ens varit, fortsätter hon.

Vill ha koll

Det finns med andra ord nya länder att erövra och Agnes hänger gärna på.

– Men jag försöker få veta så mycket som möjligt av vad som ska hända i förväg. Jag behöver förbereda mig mentalt och blir stressad om jag inte vet vad som ska hända, säger hon och berättar i nästa andetag att det blir en ny tripp till England i januari innan det är dags för USA igen.

– Jag har aldrig känt mig så uppskattad som nu. Samtidigt har jag aldrig känt såna krav, fortsätter hon, men poängterar att kraven i första hand kommer från henne själv.

– Det är otroligt det som händer nu, men det krävs väldigt hårt jobbande och jag är ju bara en liten bit på vägen. Men det är mest bara en positiv press när man känner att man utvecklas hela tiden, säger hon.

Förstaplatsen på amerikanska Billboards dancelista med 
”Release me” tidigare i höst är självklart en av årets höjdpunkter.

”Ganska härligt!”, säger hon med ett skratt om den händelsen. Men hon tar inte ut något i förskott när det gäller fortsättningen där.

– USA är så himla stort. Man får ha is i magen och låta det ta sin tid. Men jag känner mig lugn och har världens bästa skivbolag i ryggen.

200 000 sjöng med

Billboard-ettan i all ära men det är en helt annan händelse som etsat sig fast allra hårdast i Agnes minne. Hon befann sig i Marocko för att medverka i ett tv-program där hon skulle sjunga två låtar.

– Det var utomhus och scenen stod precis vid havet. Efter soundchecket frågade jag en man ”Hur många tror ni kommer?” Han svarade 200 000 ... herre gud!

– När jag kom ut på scenen och började sjunga började alla sjunga och dansa i publiken. Det var SÅ himla mäktigt! berättar Agnes, fortfarande påtagligt berörd av upplevelsen.

”Pilla med nåt nytt”

Frågan om när vi får se henne på en svensk scen närmast får inget svar. Inte heller frågan om när en ny platta kan vara på gång.

– Men jag ska försöka börja planera med Anders Hansson och se när vi kan sätta oss och skriva. Jag hoppas kunna börja pilla lite med nåt nytt i januari, säger Agnes som känner att det suger i låtskrivartarmen igen.

Annars ser hon just nu allra mest fram emot att få vara ledig några veckor. Och inte minst att få åka hem till Vänersborg och fira jul. Julklappsbestyren har hon redan börjat med, här ska inget slarvas bort.

Önskar sig guld

– Det får inte bli en stressgrej så jag har planerat allt jag ska köpa och en del har jag redan köpt. Jag gillar jul! Det är hela stämningen. Mat, granen, en massa ljus, julmusik och presenter – jag älskar att ge presenter! Vi umgås hela familjen och äter långa middagar – det är mysigt att få vara tillsammans.

Själv har hon önskat sig en morgonrock och en ring.

– Ju större guldring desto bättre, skrattar tjejen vars förkärlek för guld börjar bli känd även utanför landets gränser.

Känner stödet

Efter julfirandet i Vänersborg bär det av på den årliga familjeresan till fjällen. Den här gången får Agnes även sällskap av pojkvännen Vincent Pontare.

– Det ska bli mysigt, säger Agnes som inte gärna pratar privatliv i media men som med ett glatt fniss svarar ”det är bra” på frågan om hur det är med kärleken.

Och när hon efter ledigheten drar ut i världen igen gör hon det med gott stöd.

– När jag var med i Idol kände jag sånt himla stöd från Vänersborg. Nu känner jag samma stöd från hela Sverige och det är väldigt kul och peppande!