Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett EU-projekt som sträcker sig över Sverige, Danmark och Norge ska att få ut tidigare Saabanställda på arbetsmarknaden.

EU-projekt ska hjälpa Saabarbetare

Ett EU-projekt som sträcker sig över Sverige, Danmark och Norge och som bildar en region med 9,2 miljoner invånare finns med som en del när det gäller att få ut tidigare Saabanställda på arbetsmarknaden.

Regionrådet Birgitta Losman (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, utsågs till regeringens samordnare efter Saabs konkurs. Hon berömde Trollhättans stad under en pressträff på onsdagen för att det arbete de gjort för att hjälpa arbetslösa tidigare Saabanställda.

– Det har dragit ett stort lass för flera närliggande kommuner som också drabbades när Saab gick i konkurs, säger Birgitta Losman.

De utbildningsinsatser som startats och är på väg är ett exempel från ett EU-projekt för utbildning som heter SKanKomp. Den samlade budgeten är 111 miljoner kronor varav 18 miljoner finns i Trollhättan.

– Projektet startade i augusti 2010 och håller på i tre år, säger projektkoordinator Titti Eklund.

Stefan Knudsen som leder hela projektet tycker att Trollhättans exempel på hur man lyckats är bra att framhålla.

– Det kommer säkert att fortsätta i någon form även efter nästa sommar då vi fått till ett så gott samarbete mellan alla inblandade, säger han.

I början var det lite problem att samordna insatserna då det var lite olika utbildningssystem i de tre änderna men under projektens gång har man mer sett likheter än olikheter. Samarbetet med Skåne och Köpenhamnsområdet och Oslo bildar en stark region.

Fotnot: I tisdagens Näringslivsbilaga fanns flera exempel på hur arbetet i projektet fungerar i praktiken.