Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Få vaccinerar sig mot livmoderhalscancer

Åtta av tio flickor ­vaccinerar sig mot livmoderhalscancer 
i Sverige, men i Västra Götaland är det knappt fyra av tio enligt färsk statistik från Smittskyddsinstitutet . Trots att flickor ­mellan 12 och 19 år får vaccinationen gratis.

I Sverige dör 200 flickor och kvinnor i livmoderhalscancer varje år och cirka 400 insjuknar. Allt enligt siffror från Vårdguiden.

I Västra Götalandsregionen erbjuds alla flickor som är födda mellan 1993 och 1999 gratis HPV-vaccin. De som erbjuds att vaccinera sig i skolan är flickor i årskurs 5 och 6.

Barnvaccinationsprogrammet innebär att alla som är födda efter 1999 får gratis HPV-vaccin via skolhälsovården. I regionen är det drygt hälften av de som är födda 1999, som vaccinerar sig. Andelen i andra åldersgrupper är mycket lägre, enligt Smittskyddsinstitutets statistik.

Skillnaden är att de som är födda före år 1999 måste uppsöka en vårdcentral för att bli vaccinerade eftersom de inte erbjuds den möjlig­heten i skolan.

De äldre flickorna fick i stället ett brev som skickades ut i februari i år, där de erbjöds att boka tid hos vårdcentralen och vaccinera sig. Men det var väldigt få som gjorde det.

Hälso- och sjukvårds­avdelningens läkemedelsenhet i regionen skrev i sitt utlåtande att det hade varit att föredra att vaccinera 
flickorna via Skolhälso­vården.

– Skolhälsovården ville inte ta på sig uppgiften, de hade redan så mycket att göra med andra vaccinationer, säger Karin Lendenius, läkemedelschef i Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen försöker få ut information om HPV-vaccinationen på annat sätt än genom ­brevet. De informerar genom affischer som sätts upp på vårdcentraler, ungdomsmottagningar och i skolor. Dock räcker detta inte till då sex av tio inte vaccinerar sig.

– Visst hade det blivit större täckning om Skol­hälsovården hade tagit på sig jobbet, säger Karin ­Lendenuis.

Fotnot: TTELA har sökt skolhälsovården för en kommentar, men utan reslutat .