Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är kul att följa många hemmafixares resa. Framförallt nu på våren när allas fixarfingrar börjar klia, berättar Ewa Ottosson.

Förändra din trädgård med sten i vår

En vacker uteplats gör sig bäst när man har vackra kontraster att mötas av. Det menar Ewa Ottosson på Utegolv. Gräsmattor som kantas av grusgångar med vackert inramade rabatter eller en uppfart som helt förändras av mönsterlagda stenar är bara några ingrepp som drastiskt kan förändra en trädgårds attityd.

– Det är ju det som är så spännande med sten. Man kan bygga murar, rabatter eller hela uteplatser som ger helt olika typer av känsla beroende på vilket material man väljer. De som funderar på att göra en ny altan i sommar kanske ska tänka om en del av altanen kanske ska vara i just sten, eller ha gränsande rabatter som byggs upp med dekorgrus i sig eller liknande. Det finns mycket spännande man kan göra på sin tomt där stenen verkligen tar sin roll, berättar Ewa Ottosson på Utegolv. 

Tomasz Sala, plattläggare och stensättare från Trollhättan, har gjort många jobb tillsammans med Utegolv. Och i hans värld är det framförallt en sak man måste tänka på när man vill ha några former av plattor eller stenar i sin trädgård. Och det är underarbetet.

– Alldeles för många underskattar underarbetet, det man gör först – innan man lägger plattor på en garageuppfart till exempel. Man måste vara ordentlig på första etappen, gräva bort och ta bort tillräckligt mycket jord för att komma ner till ett bra material i marken som ger stöd. Det är underarbetet som kan göra skillnaden på att en garageuppfart eller en mur håller i tre, tio, 20, kanske 30 år.  

På Utegolv har man det mesta som behövs för att renovera sin trädgård med bra grundmaterial och vackra naturstenar, skiffer eller granit. 

– Det är kul att kunna följa många hemmafixares resa. Framförallt nu på våren, när allas fixarfingrar börjar klia, berättar Ewa, som ser fram emot att få hjälpa till med kundernas trädgårdar.

Och det är faktiskt bra tid att börja nu, menar Tomasz.

– Man borde börja tänka på vilka jobb man vill göra till sommaren redan nu. För det är inte ovanligt att det tar lite tid. Stenar ska beställas och allt ska på plats. Om folk tänker att de vill göra något med sten och kanske lägga något själva på semestern så är det dags att sätta igång nu. Detsamma gäller ju om man vill att vi ska göra jobbet i sommar – då får man vara ute i god tid.

Vad är det som lockar mest med att använda sten i trädgården tror du?

– Det handlar nog mycket om att det kan vara nästan helt underhållsfritt. Anlägger man en stenrabatt i trädgården ska man grunda med en markduk med hål för växterna i rabatten. Gör man det så slipper man nästan helt ogräs,
berättar Tomasz.

Köp på lösvikt och låna släp

– Vi har ju mycket privatpersoner som kommer hit och handlar av oss när vi säljer sand, jord och grus. Något vi erbjuder på lösvikt. Har man inget släp kan man låna det av oss för 50 kronor för att få hem materialet till sin trädgård, avslutar Ewa.

Vill man att Tomasz ska komma ut och ge ett förslag på offert för att göra något så är det gratis.