Jacob Steen är vd på Brukspecialisten som erbjuder cirkulära lösningar för tegel- och putsfasader.
Jacob Steen är vd på Brukspecialisten som erbjuder cirkulära lösningar för tegel- och putsfasader.

Först i Sverige med ”nytt” cirkulärt byggmaterial

Som första aktör i landet har Brukspecialisten lyckats göra ett av våra mest använda och tunga byggmaterial helt cirkulärt. Nu hoppas vd:n Jacob Steen på att fler ska få upp ögonen för återbrukat tegel.

|

Livslängden på en tegelfasad är långt över 100 år – och fasaden kräver dessutom minimalt med underhåll. Problemet är att processen för att tillverka tegel kräver stora uttag av jungfrulig råvara, och ugnsbränningen är mycket energikrävande.

Med dessa insikter i ryggen valde byggmaterialleverantören Brukspecialisten, som i många år arbetat med tegel- och putsfasader, att ta ett nytt grepp kring sin verksamhet. De såg att det fanns stor potential för att återbruka materialet från välbevarade, gamla tegelhus till nyproduktionsprojekt.

Nu är Brukspecialisten ensamma i Sverige om att storskaligt erbjuda fasadtegel som ett helt cirkulärt byggmaterial.

– Vi har en återbruksproduktion i Sverige där vi samlar in tegel från rivningsprojekt och rensar det. Det återbrukade teglet kan antingen gå tillbaka till fastighetsägaren för användning i nyproduktionsprojekt, eller så lagrar vi det hos oss så att det kan säljas till andra aktörer, säger Jacob Steen, vd på Brukspecialisten.

Erbjuder pant för rivningstegel

Innan insamlingen av rivningstegel görs en kvalitetskontroll, då det återbrukade materialet ska uppfylla samma krav som nytillverkat tegel. Tegel som kan återbrukas räddas från deponi.

– I början blev det ekonomiska diskussioner då det i dagsläget är ”billigare” att köra i väg tegel till deponi i närheten, än att frakta det till vår anläggning i Falkenberg. I väntan på att samhället skapar incitament och regler som premierar återbruk framför deponi har vi infört en krona pant på varje återbrukad tegelsten, berättar Jacob Steen.

Målet är att det ska bli norm att cirkulera fullt brukliga material. För att uppnå detta försöker Brukspecialisten även komma in tidigt i nyproduktionsprojekt där nytt tegel ska användas och se till att fasaderna konstrueras för att klara framtida återbruk. Företaget bistår även fastighetsägare vid renoveringsprojekt, för att öka livslängden på befintliga fasader. Två viktiga pusselbitar i den cirkulära affärsmodellen.

Väntar uppsving

Jacob Steen spår medvind och ett rejält uppsving under 2022, då nya krav på klimatdeklaration vid nyproduktion införs i januari.

– Kraven kommer att bli en väckarklocka för branschen. Jag hoppas att detta leder till att fler tänker till kring byggnaders klimatpåverkan både i uppförandet, underhållet och i slutet av livscykeln inför rivning. Vi behöver fler fastighetsägare och arkitekter som ser värdet i rivningsteglet och hur vi kan bygga cirkulärt med tegel, säger Jacob Steen.

Läs mer om Brukspecialistens cirkulära lösningar här.