Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tomas Lindroth uppmuntrar Facebook, även om det finns risker.

"Facebook är inget farligt"

Som Facebookanvändare får man ofta höra någon avråda från att lägga upp vissa bilder eller inlägg om sig själv på grund av alla risker som finns. Enligt Tomas Lindroh på Högskolan Väst är det dock inget man bör gå omkring och fundera på. – Om det vore så himla farligt skulle inte Facebook vara så populärt som det är i dag.

Vi möter upp Tomas inne på Högskolan väst i Trollhättan, där han jobbar som programansvarig för digitala media, och slår oss ner i en soffgrupp på andra våningen. Så fort vi nämner Facebook och de eventuella riskerna börjar han prata. Det är mycket att ta in, men hans budskap är klart: Facebook är inget farligt. Däremot kan man ibland behöva fundera över på vad man lägger upp.

– Det man lägger upp ska man kunna stå för, tycker Tomas.

Som på skolgården

Mobbning har förekommit långt innan internet och Facebook och här tycker Tomas att Facebook har en fördel. Om någon blir mobbad på en skola är det inte så lätt för den mobbade att anmäla mobbaren och kunna bevisa det hela. Om man däremot blir mobbad på Facebook kan man bara kopiera skärmbilden och visa upp för en vuxen.

– Det är lite svårt att ändra det man en gång skrivit på Facebook, säger Tomas.

Svårt att hålla på reglerna

Facebook följer de svenska lagarna. Det du inte får säga till någon annan får du inte heller skriva på Facebook. När det kommer till bilder säger lagen att det är den som tagit en bild som äger bilden. När du lägger upp bilden på Facebook är det fortfarande du som tagit bilden som äger rättigheterna till den, men det är svårt att garantera att den inte kommer spridas och användas av andra.

Värt att tänka på är att om man ångrar sig och tar bort bilden från Facebook kan man aldrig heller lita på att den försvinner helt.

– Tänk vad enkelt det skulle vara om man visste att bilden skulle försvinna när man tog bort den. Nu är det tyvärr inte så. Det finns alltid en risk att någon hittar den och kommer att använda den.

Egen uppfattning

Vid en anställningsintervju sägs det finnas risker om att arbetsgivaren går in på din Facebook för att se vem du är. När vi tar upp detta skrattar Tomas lätt. Enligt honom är det både sant och falskt. Det är emot svensk lag om arbetsgivaren frågar efter ditt lösenord för att komma in på ditt konto. Men det är inte förbjudet att söka på ditt namn.

– Om du googlar på mitt namn så kommer du få en egen uppfattning av mig av det som kommer upp, även om du aldrig träffat mig, påstår Tomas.