Fakta: Stjärnorna som har flyttat hem

Nilla Fischer återvänder till damallsvenskan. Hon är inte ensam. Här är fotbollsstjärnorna som har valt att återvända till Sverige på senare år.

ANNONS
|

Caroline Seger

Landslagskaptenen lämnade Lyon förra året och flyttade hem till Rosengård för att ta SM-guld. Den 33-åriga mittfältaren är given i både Rosengårds och landslagets startelvor, tillhör allsvenskans största stjärnor, och har varit starkt bidragande till att Malmölaget slåss med Piteå och Göteborg om guldet.

Kosovare Asllani

Efter fem år utomlands, i Paris Saint-Germain och Manchester City, skrev Asllani förra året på för sin tidigare klubb Linköping. För mittfältaren, då 28 år, handlade flytten inte om att varva ned karriären, tvärtom. "Jag har mina bästa år framför mig", sade hon om beslutet, och visade under hösten att hon hade rätt. Först ledde hon Linköping till SM-guld, sedan belönades hon med Diamantbollen.

ANNONS

Lotta Schelin

När svenska landslagets främsta målgörare genom tiderna för två år sedan lämnade livet som utlandsproffs bakom sig var målet SM-guld. Men flytten till Rosengård blev allt annat än guldkantad. En nackskada som hon åkte på i en ligamatch blev början på slutet, och efter en lång sjukskrivning kom det väntade beskedet i augusti i år: Lotta Schelin lägger av.

- Det är klart att jag hade velat avsluta min karriär på ett annat sätt, sade Schelin på en tårfylld presskonferens.

Anja Mittag

Den tyska anfallaren Anja Mittag lämnade Rosengård för Paris Saint-Germain 2015, då efter att ha vunnit den allsvenska skytteligan och blivit utsedd till ligans bästa spelare. Våren 2017 återvände hon från tyska Wolfsburg, och korttidskontraktet förlängde snart fram till sommaren 2019, något som Rosengård knappast har ångrat.

Förra året mäktade Mittag bara med fem mål, men i år har 33-åringen exploderat och toppar skytteligan på 14 mål.

Christen Press

Göteborg stod för den mest uppmärksammade värvningen inför årets säsong, när man lyckades locka tillbaka den amerikanska landslagsstjärnan Christen Press, som spelade i klubben också 2012, på ett korttidskontrakt.

ANNONS

Hon imponerade under våren, men underbart är kort och efter fyra mål och åtta seriematcher lämnade Press Göteborg för att flytta hem till USA och Utah Royals.

Nilla Fischer

170 landskamper, VM-brons, OS-silver, Champions-League-vinnare, tre tyska ligatitlar, två gånger invald i spelarnas världslag. Linköpings senaste nyförvärv Nilla Fischer är redan nu en av nästa säsongs riktigt stora värvningar.

Landslagsbacken ansluter till Linköping från Wolfsburg nästa sommar.

TT
ANNONS