Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

110-åriga Alice äldst i Skandinavien

Sedan i slutet av förra veckan blev traktens äldsta, Alice Östlund, historisk på nytt. Sedan förra veckan är Alice äldst i Skandinavien.

Alice har tidigare räknats som äldst i Sverige sedan den dittills äldsta, Nanny Halvardsson, avled i maj. Härom veckan är Alice äldst i Skandinavien, efter att Danskan Ellen Brandenborg, som var nästan ett år äldre än Alice, dog i slutet av förra veckan. Därmed bor Nordens nu äldsta levande person på tionde våningen på Strömkarlsgården i Trollhättan.

Dagen till ära var Alice pigg efter att ha varit dålig några dagar, berättar Alices systerdotter Christina Axelsson.

– I dag var hon riktigt pigg, väldigt pigg, hälsar Christina Axelsson.

Christina berättar att Alice blev jätteglad när hon fick höra nyheten, och att hon sagt "nu är jag ingen tant, utan en dam". Och att det kanske var därför hon mådde bättre, för att hon nu var äldst i Skandinavien. Oavsett vill Alice hälsa alla som gratulerat henne ett stort tack. Christina berättar också att Alice skämtat om att nu kanske Kung Harald skulle komma och gratta henne.

TTELA träffade Alice då hon fyllde 100 år. Sedan dess vi träffat Alice flera gånger inför hennes födelsedag för att höra hur hennes år varit. Sitt långa liv har Alice tidigare förklarat beror på att hon varit stark och ätit ordentligt på bestämda tider samt att hon rört på sig. Dessutom har hon haft en god sömn.

Det är nu 88 år sedan Alice kom till Vänersborg, sex år senade flyttade hon och maken Bernhard till Trollhättan, för att sedan flytta till Vargön. 1981 blev Alice permanent Trollhättebo. Alice föddes i Hälsingland 1906, men fick finna sig i att flytta ofta. Pappan var snickare och jobbade vid inlandsbana, därför flyttade de från ort till ort. 1914 är hennes starkaste minne, då första världskriget bröt ut och kyrkklockorna ringde.

Alice har alltid lyssnat mycket på radion, allt från pop till Karlavagnen. Unde sina år har hon berättat många minnen och delat med sig av sina funderingar i lokalradion vilket gjorde henne till en uppskattad radiopratare.

Det finns visserligen en person i Skatteverkets register som är ett år äldre än Alice, men dessa födelseuppgifterna räknas inte som tillräckligt säkra för att denne ska kvala in på listan över Sveriges äldsta personer. Den äldsta personen i Sverige hittills uppges ha blivit 113 år. Alice är just nu den 12:e äldsta personen i Sverige genom tiderna. Om hon fyller 111 år den åttonde december blir hon den åttonde svensken någonsin att göra det.

Alice har i tidigare intervjuer med TTELA sagt att hon inte funderar så mycket över det som varit och ångrar ingenting utan ser allt som livets gång. Något firande orkar hon inte med då bland annat orken tryter. Till TTELA sa hon skrattandes för tio år sedan "tänk att man kan bli så här urgammal".

Till den som vill leva länge återupprepar vi Alice två goda råd: skratta och ta hand om dig.

Läs mer om när vi senast grattade Alice: