Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Död. Alf Bråthen, Trollhättan, har lämnat jordelivet.

Alf Bråthen död

Trollhättan. Han har varit fysiklärare vid högre ­tekniska läroverket i Trollhättan och har jobbat med dendrokronologi – att datera trä ända sedan 1972.

I en ålder av 92 år har Alf Bråthen gått ur tiden. Han föddes den 6 februari 1924 i Rakkestad, Östfold i Norge. 1930 började Alf den sexåriga folkskolan följt av studier på Strömstads samrealskola och han hade tänkt bli civilingenjör. Så småningom blev han utbildad till lärare i fysik med jobb vid högre tekniska läroverket i Trollhättan.

Dessförinnan jobbade han på Helsjöns folkhögskola, högre tekniska läroverket i Malmö, Ljungskile ekumeniska skola, Färgelanda skola i Dalsland och ett år på Norra Real i Stockholm.

Från 1973 var han ledare för arkeologiska grävningar i Lödöse där han daterade medeltida rester av trä – så kallat dendrokronologi. Under ett tjugotal år var dendrokronologi ett stort arbete för honom och han fortsatte med detta livet ut i en mindre skala. Alf har bland annat daterat Gotland där han gav ut en bok om det arbetet.

1952 gifte han sig med hustrun Madeleine som var forskare och biokemist. 1967 åkte hela familjen med de tre barnen till Nairobi i Kenya då Alf fått tjänst där som gymnasielärare – de var där i tre år.

Hustrun gick bort 2002, 79 år gammal.

Genom åren har han varit aktiv i den historiska föreningen Clios vänner.

Hans närmaste är barnen Ingemar, Gunilla och Cecilia med familjer.