Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Anna från Vänersborg gör succé på Youtube

25-åriga Anna Johansson började följa Youtubers som Jocke & Jonna och Therese Lindgren på Youtube när hon var sjukskriven, då började livslusten smyga sig på.

På bara några månader har Anna fått över tusen följare på Youtube, där hon går under namnet "Miss Johansson". Det var i vintras som Anna blev sjukskriven från sitt jobb som platschef för ett café. Viljan att hela tiden försöka prestera på topp och vara andra till lags blev till slut för mycket. Då hade Anna förutom sitt ordinariejobb också sökt ett jobb som körledare och bestämt sig för att hålla en inredningskurs på distans.

– Till slut kände jag inte igen sig själv, jag bara grät hela tiden. Det låter klyschigt men Youtube har räddat livet på mig.

I mitten av januari bröt hon samman efter att hon fått en kraftig hjärnskakning efter en olycka. Kroppen sa ifrån ordentligt och det visade sig att Anna var utbränd och deprimerad. Under sjukskrivningen började hon av en händelse titta på Yotube videos, en av de första hon började följa var Jocke & Jonna, mest för att hennes syster följde dem. Hennes egen favorit blev vloggaren Therese Lindgren. Fenomenet vlogga har de senaste åren blivit allt mer populärt. Ordet vlogga är en förkortning av videoblogga och innebär kort sagt att man filmar sitt vardagsliv. Anna beskriver att eftersom hon kände sig trött och orkeslös var det lätt att kolla på videos. Så småningom började Anna göra sina egna videoklipp och märkte att hon tyckte det var roligt.

– Jag var tvungen att hitta någonting som gjorde att jag hittade mening med livet igen. Det var så kul att komma på en idé och skissa upp den i huvudet.

På hennes "kanal" ligger redan över femtio videos där hon testar peruker, provar barnmat eller bara filmar sin dag och varje dag får hon allt fler följare. Anna säger att stå framför kameran och filma var hon bekväm med sedan innan eftersom hon som liten var med i filmteam på Onsjö genom fritidsgården. Med hjälp av webbkameran i datorn och sin mobil började hon filma sig själv. Anna märkte tidigt att kvalitén på datorns kamera var dålig och minnet i mobilen tog alltid slut. I dag har hon skaffat en så kallad "bloggkamera" som är lätt att ta med sig och som har bra ljud så att hon slipper ta med sig en separat mikrofon. I framtiden vill hon köpa en bättre kamera att filma med hemma.

Varje onsdag, fredag och söndag kommer en ny video ut. Onsdagens video bestämmer hon själv tema på och fredagens tema får följarna önska.

– Jag skulle inte vara någonting utan mina följare.

Positiva kommentarer såsom "drottningen" och "du är bäst" har flödat in och med det även några hatkommentarer men dem har hon lärt sig att sopa under mattan. I dag bor Anna i Halmstad där hennes sambo kommer ifrån, men nu är de på gång att flytta tillbaka hem till Vänersborg. Anna berättar att folk i Hamstad börjat känt igen henne på stan. För henne är "karaktären" Miss Johansson den hon var när hon var pigg och frisk. Med sitt vloggande vill hon hjälpa andra till att må bättre.

– Om jag fick jobba med det här på heltid när jag är frisk skulle jag tycka det var så himla kul.