Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Berit Alhäll har lämnat jordelivet

Trollhättan. I en ålder av 80 år har Berit Alhäll, Trollhättan gått ur tiden. Berit, född Antonsson, blev genom åren en välkänd underhållare i Trollhättan och Vänersborg med omnejd.

Berit Alhäll föddes 1937 och växte upp i Strömslund i kvarteret Midgård 6, nuvarande Bohusgatan 9, Trollhättan. Hon gick folkskola i Strömslund (Strömslundsskolan) tills hon var 14 år och började på handelsskolan 1951, där hon gick två år och därefter ett år på högre handels. Berit fick jobb direkt på dåvarande Odenskolans kansli.

Tidigt spelade Berit både dragspel och gitarr. Hon lärde sig till att skickligt spela konsertmusik på dragspel för lärare John Tapper.

När Berit var 22 år träffade hon sin Arne i Lilla Edets Folkets hus en danskväll – i september 1959.

"Från min sida var de kärlek vid första ögonkastet, det var henne jag ville ha. Vi dansade bland annat till "Buona sera signorina, buona sera", berättar maken Arne. De gifte sig i Trollhättans kyrka den 4 november 1961 i en nästan fullsatt kyrka. De fick 56 år tillsammans.

När barnen föddes var Berit hemmafru i sjutton år och därefter återgick hon till skolförvaltningen, på senare år som kanslichef.

Sången och musiken har varit en röd tråd genom hela hennes liv där hon framträtt med bland annat Lill-Magnus, Kjell Olsson och Jonny Öbergs orkester och många, många fler. Hon blev till och med erbjuden att vara vokalist med Putte Wickman.

"Men hon vågade inte, hon var så försiktig. Hade hon tackat ja till det hade nog hennes liv sett annorlunda ut", säger dottern Pia Alhäll.

Men genom åren hann hon med så otroligt mycket inom revy- och musikbranschen, för att bara nämna något som nyårsrevyer, vänersborgsrevyn, har spelat dragspel på Palladiumbiografen i Trollhättan, hon underhöll på Bokenäs semesterby, tävlade i De okändas revy, allsångskvällar, lokalrevyer, talangtävlingen Flugan i Stockholm som vanns av Siw Malmkvist.

Berit hade vänner i branschen i hela Sverige som just Siw Malmkvist och Laila Westersund. I flertal år var hon med i Good Old Days i Vänersborgs gamla teater. Hon gjorde också ett radioprogram på Radio väst som sommarpratare och har varit med i "Vårat gäng" med "Tollarparn" och Sonja Stjernkvist med flera.

I yngre dagar spelade Berit handboll och var aktiv med gymnastik i NIF-gymnasterna. I början av sin artistkarriär sydde hon alla sina scenkläder själv.

Hennes starka vilja gjorde att hon klarade sig igenom en mycket svår canceroperation när hon var 35 år, hon fick därefter cancer flertal gånger – en sjukdom som slutligen tog hennes liv.

Berit beskrivs som en riktig "järnkvinna", bestämd men med mycket värme, hon var omtyckt och brydde sig om andra.

Hennes närmaste är maken Arne och dottern Pia, samt barnbarnen Felix, Anton och Gustaf.