Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

”Det var på Capri ...”

Nej inte Italiens vackra ö utan nu handlar det om Bohusläns salta pärla Capri i Strömstad, en dryg timmes bilfärd från Trollhättan/Vänersborg. Capri är Sveriges västligaste landfasta punkt.

Två tusen soltimmar om året kan Strömstad erbjuda, fina stränder och klippor på det. Området Capri är en bostadsrättsförening med hus som ligger vid havet och ett naturreservat.

Anläggningen har funnits ända sedan 1978. Området är mycket populärt och bjuder både på strandliv, gräsytor och klippor.

Så här en solstrålande dag i sensommarens tid är det stillsamt, några barn leker i vattenbrynet med sin hund, någon tar en tupplur i solstolen eller läser klart sin senaste bok.

Visst är det lite friskt i havet men ett dopp blev det ändå då solen värmer gott.

Utsikten från de släta klipporna som slipats av mjuka av inlandsisen är slående ut mot det öppna kosterhavet där stora fartyg skymtas men här är också en livlig småbåtstrafik.

Ljungen lyser i lila oaser och nyponrosor och nyponens färger lyser vackert.

Små färjor går regelbundet över mot ön Nord Långö, där den fina sten- och blomsterträdgården Alaska ligger. Det här fina byggdes av Hilma Svedal som föddes 2 oktober 1870 på grannön syd-Hälsö och avled 2 juli 1965.

Av bohuslänsk sten, snäckor och cement byggde hon terrasser, paviljonger, trappor, broar, räcken, murar och utsiktstorn i det bergiga landskapet. Hilma var inspirerad av vad hon sett i Amerika och Kanada.

Efter hennes bortgång och många års förfall har med allmänna medel och insatser i början av 1990-talet Alaska åter blivit ett mycket populärt besöksmål.

Undertecknad besökte detta Alaska som barn som blev en storslagen och stark upplevelse och när skolan började efter sommarlovet fick man berätta vad man gjort på sommarlovet.

”Jag har varit i Alaska”, berättade sjuåriga Susanne glatt, och fröken blev mäkta imponerad – "Oj har du varit på Alaska?"

”Ja, Alaska i Strömstad”, blev svaret.

Att åter ha fått besöka detta fina var roligt – dock var det kanske inte lika stort och pampigt som i barndomsminnet.