Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

SKÅDESPELARE. Ett av Mats Blomgren stoltare ögonblick under karriären var när 200 niondeklassare, efter den tre och en halvtimme långa föreställningen av Brott och straff, ställde sig upp och applåderade. ”Nior som blivit tvingade dit. Det var stort”, kommenterar skådespelaren som nu fyller …50 år.

”Drömmen vore en ny Gudfadern”

Ett känt ansikte på teaterscenen. ”Han i Wallander-filmerna”. Andra känner igen honom från tiden som bankman på Edsgatan i Vänersborg. 
 Nu fyller skådespelaren Mats Blomgren 50 år.

Mats Blomgren är några minuter sen till intervjun. Han ber om ursäkt och ­berättar att han fastnat i ett samtal över en kopp kaffe 
på ett av Edsgatefiken. ­”Vänersborgssyndromet” enas vi om, något som Blomgren väl känner till efter sin uppväxt i staden. Numer ­besöker han hemstaden främst vid högtider och ­semester, men fram till 20-årsåldern var det den ­lilla staden vid Vänern som gällde. Kontakten med ­skådespeleriet kom i gymnasiet, ett närmast slumpartat möte.

– Det var några tjejer i parallellklassen som behövde support i en teatergrupp. Jag testade och gick igång på det där, minns Mats, som fortsatte med amatörteater på fritiden.

– Vi kallade oss Marmulukteatern – fråga mig inte varför, säger han och skrattar.

Under en period jobbade han som tjänsteman på dåvarande Skaraborgsbanken i hemstaden, innan flytten till Göteborg. Där bestämde han sig för att ge teatern mer utrymme, sökte scenskolan och kom in på tredje försöket.

– Usch, den första antagningen vill jag inte ens tänka på... Jag visste knappt vad teater var!

Kör stand up med Özz

Direkt efter att han avslutat sin utbildning på scenskolan blev han anställd på Göteborgs stadsteater. Sedan dess har det rullat på. Merparten av hans yrkesverksamma liv har skett på Göteborgsscenen, i uppsättningar som Cabaret, Tartuffe och Odysseus. Han har även gästspelat på flera andra håll, bland annat utomlands och på Dramaten. Just nu syns han i En midsommarnattsdröm på Uppsala stadsteater. En omskriven version av Shakespeares klassiker, där komikern Özz Nujen spelar Puck och samtliga roller kör ett stand up-nummer.

– Det var en ny utmaning för mig, säger Mats.

En framgångsrik utmaning, verkar det som: föreställningen kör för fulla hus och recensionerna är positiva. Han har även synts i filmer som Flickan, Kid Svensk och Noll tolerans, samt i tv-produktioner som Wallander, Lasermannen och Poliser.

Vi pratar om drömprojekt och samarbeten.

– Jag längtar efter att få köra en monolog, något jag tror kommer ske inom de närmaste åren. Jag vill jobba mer med film och tv nu, och balansera det på ett bättre sätt med teatern.

– Vad gäller drömfilm skulle det väl vara en ny Gudfadern, säger Mats och skrattar.

Mes eller bad guy

Någon röd tråd mellan de roller han får spela har han själv svårt att skönja.

– Jag gör ju en del småkomiska karaktärer, som i Patrik 1,5 där jag är en riktig lågstatusmes. I en kommande Kommissarie Winter, som jag nog inte får prata mer om ännu, spelar jag en riktig bad guy som slår först och talar sen.

När han är ledig försöker han hinna resa, senast till Argentina, och drömmer om att hinna lägga mer tid på fiske och golfbanan. Lagom till 50-årsdagen börjar Mats så sakteliga bli stockholmare.

– Jag levde singelliv i sex år tills jag för två och ett halvt år sedan träffade Johanna som bor i Stockholm. Jag har kvar min lägenhet i Göteborg, men har nu fått en trea i huvudstaden. Vi får se, säger han leende.

Födelsedagen kommer att firas i Paris.

– Johanna har bjudit mig. I slutet av augusti ska jag ha en stor fest.

Innan dess väntar filminspelningar på Gotland, också det en produktion som Mats Blomgren inte kan avslöja mycket om.

– Filmande i maj och juni, säger han, och inte mycket mer.

– Och nu ska jag sätta mig i bilen och köra till Stockholm.