Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: NORA LOREK / TT

Få trygg hjälp med inköp

Nu erbjuder även följeslagarverksamheten som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan Trollhättan och Britta Lundqvist stiftelse att hjälpa äldre och andra som tillhör riskgrupper med matinköp eller köp av apoteksvaror.

I coronavirustider behöver vi hjälpas åt och därför kan nu de som är över 70 år eller hör till en riskgrupp höra av sig till Svenska kyrkan Trollhättan genom Följeslagartelefonen.

Följeslagarverksamheten är ett samarbete med Svenska kyrkan Trollhättan och Britta Lundqvists stiftelse. Britta Lundqvist stiftelse är ett privat initiativ och finns i Trollhättan sedan 1999.

Förfrågan om hjälp förmedlas till diakoner i den församling man bor i, som ringer upp för att prata igenom vilken hjälp som efterfrågas.

Har samtalskontakterna ändrats nu, som mer oro?

– Än så länge har det inte varit nån anstormning av människor som hört av sig för att prata om sin oro. Men i kontakter som vi redan har så kommer ju oro också fram och några har ringt. Många av dem som vi annars besöker eller har regelbundna kontakter med har vi nu telefonsamtal med, säger Katharina Klingborg, diakon i Trollhättans församling och en av de som nu samordnar hjälpen.

– När det gäller vår verksamhet med Följeslagaren, där någon ideell kan följa med en äldre till sjukvården, frisören eller annat, så märker vi tydligt att ”det vanliga” inte är igång. Vårdcentralskontakter blir avbokade, man bokar själv av besök på både ena och andra stället med tanke på uppmaningen att inte vara ute bland folk om man tillhör riskgrupp och träffpunkter har ingen verksamhet. Så för Följeslagaren finns nästan inget att göra. Dessutom är många av våra ideella följeslagare själva 70+ så flera av dem ska inte ut på uppdrag.

Man måste ringa

Tyvärr är det många bedragare som tar tillfället i akt under den här krisen och försöker lura till sig pengar av redan utsatta grupper människor. Därför har Svenska kyrkan Trollhättan arbetat fram en rutin för att säkerställa hanteringen så att det ska kännas tryggt för den som får denna hjälp.

Katharina Klingborg betonar också att den som vill ha hjälpen alltid måste ringa och be om den.

– Kyrkan går inte och knackar på i detta ärende utan att vi blivit uppringda.

Några har redan hört av sig om möjligheten att få hjälp med matinköp eller dylikt. Och nu har de arbetat fram en rutin så att hanteringen vid inköpen kan kännas trygg.

– Igår hörde vi ju genom MSB om en central överenskommelse kring hjälp till äldre med inköp av mat och apoteksvaror. Kontakter på kommunal nivå håller på att tas. Vi får se hur denna samordning kommer att se ut i Trollhättan. Men tills det är klart så vill vi från Svenska kyrkan göra det vi kan.

– Medmänskligheten från kyrkan gäller alla som vill få del av den oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte, säger Katharina Klingborg.

Följeslagarverksamheten är ett samarbete med Svenska kyrkan Trollhättan och Britta Lundqvists stiftelse. Britta Lundqvist stiftelse är ett privat initiativ och finns i Trollhättan sedan 1999.

Ringa Följeslagartelefonen 0520-47 29 45 för hjälp med till exempel matinköp eller köp av apoteksvaror.

Kontaktpersoner: Diakonerna Annelie Nordholm och Katharina Klingborg, Svenska kyrkan Trollhättan.