Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Festligt adventsfirande med 40-årsjubileum av Vargöns kyrka

Vargöns kyrka fyller 40 år den första advent och detta ska firas med gudstjänst på söndagen där bland annat Tunhemskören medverkar. Det bjuds på en liten utställning och all personal finns på plats.

Arbetsledare och församlingspräst Elisabeth Tengler har varit anställd i Västra Tunhems församling sedan 2017.

– Efter några månader här började den stora renoveringen av kyrkan, som att expeditionen har flyttat hit, nya kontor på övervåningen – det har blivit ett lyft. Vi har fått nya möbler, det har målats och köken är bytta – sammantaget har allt tagit två år och det känns jätteskönt att det nu är klart, berättar Elisabeth Tengler.

I Vargöns kyrka tar man emot flera hundra personer i veckan.

– Det är så roligt för lokalerna används verkligen, det har varit värt att renovera – kyrkan är modernt byggt med allt i ett. Nu har vaktmästarna tvättat alla ljuskupor så det gnistrar.

"Vargöns kyrka är namnet på den vita kyrkan vid bergets fot. Namnet fastställt av såväl kyrkoråd som kyrkofullmäktige i Västra Tunhem och därmed är önskningarnas mål nått" stod att läsa i Elfsborgs Läns Allehanda inför invigningen första advent år 1979.

Biskopen klappade på kyrkporten

På lördagseftermiddagen klappade biskop Helge Brattgård med sin kräkla på kyrkporten innan intåget i den då alldeles nya kyrkan. Kostnaden för bygget gick på sex miljoner kronor.

Redan på medeltiden fanns en kyrka i Vargön, numer finns det en minnessten vid Kartens skola som visar den ungefärliga platsen.

Centralorten Vargön hör till Västra Tunhems församling. Den nya Vargöns kyrka byggdes i Björkåsparken 1978-79. Arkitekt för kyrkan är Karl Erik Ydeskog. I koret finns två fönster i färgat glas av Folke Heybroek med motiven: Livets flod och Kristus på berget.

I västra gaveln finns ett runt fönster med Kristusmonogram komponerat av arkitekt Ydeskog. Altaret är utformat som ett bord av ek. Ovanför altaret hänger ett kors i smide med infällda glasprismor i blodets röda färg och en prisma i blått vid platsen för den korsfästes huvud.

Festlig jubileumsgudstjänst

Även dopfunten är i ek och har tidigare stått i Vargöns kapell, som förut tjänat som gudstjänstlokal. Från kapellet har också altartavlan överflyttats. Den är ett unikt konstverk av Olle Hjortsberg och var, när den gjordes 1917, världens största etsade plåt. Kyrkan har 200 fasta sittplatser och här firas regelbundet gudstjänster.

– Invigningen 1979 var på första advent, på lördagen och vi kommer att uppmärksamma jubileet på söndagens gudstjänst. Vi kommer att ha lite mingel med utställning av urklipp och bildspel, roll ups med historik. All personal kommer att vara här så exempelvis de som jobbar med barn och unga kommer att visa sina lokaler. Det blir fiskdamm för barnen, berättar Elisabeth Tengler.

På jubileumsgudstjänsten kommer förutom Elisabeth Tengler, kyrkoherde Manne Bennehed var på plats samt medverkan av Tunhemskören under ledning av Lars Eklund. Det kommer också att bjudas på kaffe och tårta för att fira 40-åringen.