Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Grattis till vanligaste födelsedagen

Varje år föds cirka 110 000 barn i Sverige och ser man till statistiken finns det ett datum som är vanligare än andra. Nina Schmidt i Vänersborg firar jämn födelsedag idag.

Det är den 10 april som är den allra vanligaste födelsedagen för hela Sverige. Och varför är det så? Spekulationerna brukar landa i att många har semester i juli, och mer tid kan resultera i att väldigt många barn föds just i april.

Vid en koll i vänskapskretsen känns det som att många fyller år i maj eller att vanligaste dagen borde vara i mars – nio månader efter midsommar.

Forskare på Harvard University har undersökt vilken som egentligen är den vanligaste födelsedagen via en undersökning som gjordes på födelsebevis utfärdade i USA mellan 1973 och 1999.

De fick då fram att den vanligaste dagen att fylla år är den 16 september, den absolut ovanligaste dagen - inte helt oväntat var skottdagen den 29 februari. På bottenplats i den undersökningen låg julafton, juldagen och nyårsdagen.

I Stockholm är den 22 april den dag som flest fyller år, 2282 personer, i Göteborg även 22 april och 26 mars med 1366 personer och i Malmö är det den 26 mars den vanligaste födelsedagen med 720 personer.

Ser man till vårt TTELA-område så har den vanligaste dagen passerat i Trollhättan som var den 24 maj då 171 personer kunde fira, i Lilla Edet har 8 juni flest jubilarer med 51 stycken och Mellerud får vänta till den 14 juli då 36 personer firar.

Och i dag, den 30 maj finns det 128 födelsedagsbarn i Vänersborg som kan fira sin födelsedag.

Nina Schmidt i Vänersborg är en av alla dagens jubilarer - hon fyller 50 år idag.

– Jag tycker att det känns bra att fylla femtio, jag kan njuta av livet, har ingen prestationsångest längre. Känner en större självkänsla då jag gått från ”duktig flicka” till en mogen ”Pippi” som tänker: ”Det här har jag aldrig prövat förut så det klarar jag helt säkert”. Det är nog den viktigaste insikten när jag funderade lite inför den här dagen, säger Nina med en glad och sprudlande entusiasm som smittar.

För Nina har det hänt mycket på senare år då hon har gått igenom sjukdom med bröstcancer, sagt upp sig från jobbet och startat eget i november förra året.

– Nu jobbar jag med det som är roligt – har kul.

Nina har alltid tyckt om att fylla år den 30 maj för oftast är det fint väder och man kan ha kalaset utomhus.

– Dessutom firar jag och min man att det är tjugo år sedan vi träffades. Jag hade spanat in honom och då hade vännerna ordnat så han dök upp på en överraskningsfest när jag fyllde 30. Sedan den dagen är vi ett par.

Den riktigt stora festen hade Nina när hon var frisk efter bröstcancern då hon hade en ”Leva Livetfest”. I helgen hade hon födelsedagskalas för familjen med de närmaste i strålande fint väder.

– I dag firar jag vid havet – som jag älskar – tillsammans med mannen då vi fått låna en stuga av underbara vänner. Jag njuter av livet, och barnen som är tretton och femton år, börjar bli stora.

Vera och Veronika har också namnsdag idag – grattis till både jubilarer och namnsdagsbarn.

Fotnot: Källa: SCB