Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Duo. Vice ordförande Christer Löfqvist och ordförande Tomas Petrov i föreningen Clios vänner vill vidga intresset och kunskapen om historien.

Historien gör människan

Föreningen bjuder in till åtta föreläsningar om året i Cliosalen i Folkets hus i Trollhättan vilken ofta är helt fullsatt. I år har man jubileum och har haft sitt 30:e årsmöte.

I Folkets hus i Trollhättan möter TTELA föreningen Clios vänners tredje ordförande Tomas Petrov, han är gymnasielärare, som varit med ända sedan starten 1987 och vice ordförande Christer Löfqvist, numer pensionär, som varit med i föreningen några år.

– Jag minns mycket väl allra första sammankomsten då jag jobbade på Polhemsgymnasiet, vi satt runt en bandspelare i ett klassrum, säger Tomas Petrov.

Tanken var i första läget att locka gymnasieelever in i ett historie- och samhällsintresse men det kom även äldre och nu är det i stort sett inga yngre som kommer på föreläsningarna utan i åldrar från femtio och uppåt.

– Ja vi ser ju att många är yrkesverksamma då de har sina mejladresser till jobbet dit vi skickar våra nyhetsbrev. Det är en utmaning att locka yngre då historieintresset inte är så stort, funderar Christer Löfqvist.

– Jag har frågat mina elever vad de helst vill läsa om och då är det andra världskriget, säger lärare Petrov.

Cliosalen i Folkets hus tar maximalt in 200 personer. Med okända föreläsare med ett något mer smalt ämnesområde kan det handla om ett 40-tal intresserade åhörare.

Några gånger har man haft Hebeteatern – som exempelvis när Christopher O´Regan bjöds in, han är ett väl känt ansikte från TV och lockade 320 personer att lyssna eller Herman Lindqvist som varit hos föreningen fyra gånger och som lockat 600 åhörare.

– Vi hade önskat att man lite snabbt kunde byta lokal om det visar sig bli så där mycket åhörare men det går tyvärr inte då det måste finnas en tekniker på plats på Hebeteatern. Vårt upptagningsområde är cirka sjuttio procent i Trollhättan och trettio procent utanför som från Vänersborg, Göteborg och ute från kusten och då känns det tråkigt att säga nej till någon som kanske rest, säger Löfqvist.

Annars är med både män och kvinnor i föreningen men hur sammansättningen på åhörarna ser ut skiftar från gång till gång beroende på vem som föreläser.

De både funderar på om inte Herman Lindqvist drog extra mycket kvinnor. Det finns också medlemmar som stödjer föreningen men kanske inte går på så många föreläsningar.

– För att locka publiken affischerar vi, annonserar och skickar ut pressmeddelande. Bland dem som kommer och inte är medlemmar brukar vi också försöka locka med medlemskap, säger Christer.

De tio styrelsemedlemmarna brukar träffas nio gånger per år – där det nya nu är att alla medlemmar får vara med och ge förslag på föreläsare. Där har man nu satt ihop en ”bruttolista” för 2018 års föreläsare.

– Sedan är det viktigt hur vi presenterar och rubricerar föreläsningen för att väcka intresse, säger Petrov.

Många föreläsare har givit ut en bok där de tagit upp intressanta ämnen som exempelvis forskare men sedan gäller att få klart för sig hur denne är på en scen vilket är nog så viktigt för att hålla uppe intresset bland åhörarna.

– Som exempelvis förre chefredaktören på Expressen Bo Strömstedt som var hos oss 2002 och var mycket duktig med framträdandet, minns Tomas Petrov.

Genom åren har sedan styrelsemedlemmarna haft en eftersittning med föreläsaren och det är något som de nu även kan erbjuda alla – då krävs en förhandsanmälan till smörgås och dryck till självkostnadspris.

– Efter en frågestund brukar det vara jättetrevligt med eftersittning i matsalen, säger Löfqvist.

De båda är mycket stolta över att ha den här historiska föreningen i Trollhättan vilket är unikt – och något de ofta får höra.

För Tomas Petrov som varit med från starten och fram till att de nu haft sitt trettionde årsmöte är det svårt att lämna detta som är så roligt. Han har dessutom hållit i några föreläsningar genom åren.