Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Musik. Olle Levan sitter gärna vid sitt piano och favoritmusiken är komponerad av Frederick Chopin.

"Jag kan gärna vara utan"

Olle Levan har ett långt yrkesliv bakom sig som försäljningschef. Nu är han engagerad i flertal föreningar och tar gärna en stund vid pianot med en hyllning till Chopin.

Olof "Olle" Levan bor trivsamt i sin lägenhet i centrala Trollhättan. Tillsammans med fästmön Anne-Marie Bågenholm är det full aktivitet i olika evenemang och föreningsliv.

Han är född i Vargön och Olle, som han alltid kallas, utbildade sig till ingenjör på Tekniska gymnasiet i Göteborg.

– Sedan hade jag praktik ett år på Stridsberg & Biörck. 1947 började jag på Flygmotor. Vi var trettio man som jobbade med projektet reamotorn Dovern under ledning av Curt Nicolin.

Motorn var nästa färdig när projektet avbröts och Olle stod utan jobb efter fem år där.

– Det var min stora lycka för jag hade då träffat en flicka som hette Kerstin Stridsberg och hennes farbror Einar Egnell hade pumpbolaget Egnells med den väl kända bröstpumpen.

Olle kallades till Egnell, där stod två punschglas och efter en stunds tystnad tillfrågades Olle om han dricker sprit.

– Jag funderade lite och så svarade jag att: "Ja, det gör jag, men jag är inte beroende och kan gärna vara utan".

Saken var den att de sökte en lite äldre man då det kan vara lite känsligt arbete och angående det tyckte Olle också till:

"Nu är jag 29 år och om jag går på prov ett år så fyller jag 30 år – på väg mot 40".

Egnell svarade med tre ord: "Nå börja då". Och där jobbade sedan Olle som försäljningschef i 36 år.

– Jag var fullt sysselsatt.

Det var att "stå i maskinen" och konstruera medicinska vakuumpumpar av olika slag, serva pumpar och representera med mera.

Genom åren har Olle varit medlem av Ingenjörsförbundet, Vänersborgs skolkamrater, Frimurarbröderna sedan 50 år, morgonbadarklubben Doppingarna där han är "ryggborstningsmästare" samt i pensionärsföreningarna SPF Veteranerna, Lilla Paris och Aktiva seniorer.

Olle spelar schack, bridge och på travet, men det som kanske förknippas starkast med honom som person är hans pianospelande. När han fotograferas för TTELA spelar han lite musik som ger en skön stämning. Hans mamma var en duktig pianist och Olle sattes i pianolära i Vänersborg.

– Sedan sattes jag i fiollära, men pianot var mitt intresse.

När han såg filmen "Den stora drömmen" om Frederick Chopin blev han fascinerad av dennes musik.

– Jag har sett filmen fem gånger.

Olle var under många år solopianist och en del av Tord Sköld sextett som gick i Putte Wickmans musikgenre med klarinett och piano med komp.

– Vi spelade mycket dansmusik på Folkets Park bland annat. Jag har spelat hos Clios vänner i snart tjugo år och då och då i Veteranorkestern i Trollhättan.

Olle lärde sig visserligen noter, men kan inte spela efter noter utan måste måsta lära sig allt utantill. Han har dessutom varit lärare i gitarr där han lärde ut ackord.

En annan favoritgenre inom musiken är boogie woogie med Charlie Norman som skicklig föregångare. När han sett denne spela i Missionskyrkan vid ett tillfälle fick han möjlighet att säga till Charlie att han bara blir bättre och bättre.

– Då svarade han: "Tja, man lär sig alltid nåt" – det var roligt.

Olle har tidigare haft en flygel i lägenheten, nu står det ett piano där och ofta spelar han på sina keyboard som kan spelas helt "ljudlöst" när han har sina lurar på.