Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Jonny Forsström har gått ur tiden

Konstnären Jonny Forsström var en nyskapande bildkonstnär som gärna använde starka färger. Han avled den 9 april i en ­ålder av 73 år.

Jonny Forsström föddes den 24 mars 1944 i Möckleby på Öland men växte upp i Malmberget där morföräldrarna bodde. I tidig skolålder flyttade han till Alingsås och senare till Trollhättan.

Efter skolgång i Trollhättan arbetade han som sjöman, hamnarbetare och på hotell innan han i tjugoårsåldern började måla på allvar. I början av 1970-talet ställde han ut på Galleri Arnesen i Köpenhamn, vilket kan betecknas som ett internationellt genombrott. Periodvis har hans verk varit mycket efterfrågade i USA.

Jonny Forsström var inte bara en autodidakt (=självlärd) bildkonstnär utan även skulptör och filmare. Hans målande beskrivs som nyskapande fantasifiguration i mycket starka färger.

I hans bilder möttes familjemedlemmar, vänner, änglar, exotiska djur, underliga primitiva varelser, figurer i förvandling, besjälade träd och natur i teatrala scenerier. Märkliga händelser, rörelser, gester och relationer byggde upp en energi, dramatik och förväntan i bilderna som gjorde dem öppna och gåtfulla.

Det har berättats att Jonny Forsström nästan alltid började med en blyertsteckning, att han tecknade i flöden – helst på nätterna. Han har själv beskrivit sin konst som ”grymt primitiv”.

1973 ställde han ut på Trollhättans museum och han var den förste utställaren med utställningen Parafras Piero della Francesca på Trollhättans konsthall när den öppnade 1990. Han återkom sedan 1992, 1999 och 2006 och har ställt ut i stora delar av världen.

År 2004 fick han utmärkelsen årets kulturpristagare i Trollhättan och 2014 ställde han för första gången ut i Vänersborg med utställningen Word in progress – i Vänersborgs konsthall, trots att hade då haft ateljé i staden under flera år.

Hans konst ställdes även ut i projektet Flygplatskonst 2014 på Trollhättans flygplats.

Genom åren har Forsström hållit en låg profil och skapade en hemlighetsfull, lite mystisk bild av sig själv.

Hans närmaste är maka, barn och barnbarn samt vänner.