Therese McDonald: Julklappsspelet är det dummaste av det dumma

Snart är julafton här och som vanligt sitter man hålögt och stirrar framför sig lite lätt överkörda av en osynlig bil och undrar vad som hände.

ANNONS

Pressen som vi lägger på oss för att fixa en fantastisk jul är nästan större än de som har chansen att ta ett OS-guld var fjärde år eller som jag kände när jag upplevde ett barnkalas på ett lekland back-in-the-days då dottern just då såg det som en hype.

Alltså, enorm.

Men trots gigantisk press på lycka och välgång varje julafton så gör vi oss till gossen Ruda och plockar fram det dummaste av det dummaste nämligen julklappsspelet. Kan knappast skriva om själva fenomenet då det går emot allt som jag verkligen tycker och står för. Någon som inte vet vad julklappsspelet är räck upp en hand? Jo, det är när vuxna personer samlas kring ett bord med inköpta julklappar som oftast är en summa som direkt kan kastas i soptunnan och alla tvingas kasta en tärning och därefter girigt roffa åt sig av grannlåten. Sist kvar så sitter någon med en, flera eller alla paket medan dina medspelare är rövkörda, lyckliga eller helt enkelt gått på toa för att visa: ”Jag bryr mig inte”

ANNONS

Julklappsspelet har likt monopol och krocket tusen olika regler och bygger på en konsumtion som är försumbar och ”lite på skoj”

Det är vuxnas sätt att säga vi ska inte byta julklappar… men… vi ska växla lite allmänt krafs för att ingen egentligen vill lämna julafton utan en liten present. HALLÅ! Jag är inte pekoral men ibland måste jag nog bli det. Om nu alla väljer bort att spela ett spel som bygger på absolut ingenting och i stället väljer att lägga pengarna på en god sak så tror jag att fler och mer hade fått en roligare jul. De som gnager på karmarna och funderar hur ändarna ska mötas hade nog mått bra av att få några kronor extra i stället för att någon i ett hus i Halvorstorp får en mugg som heter: ”Öl byggde denna kropp” i ett obskyrt tärningsspel.

Jag vet att man kan ha två tankar i huvudet och faktiskt ge samtidigt som det skålas i glögg och roffas julklappar till höger och vänster, men är det någon gång man ska börja tänka på helheten och faktiskt agera så tycker jag att man kan byta ut julklappspelet mot ett sällskapspel och kanske välja att lägga de där extra slantarna där de gör skillnad. Någonstans tror jag att de är samma personer som applåderar Greta Thunberg och hennes miljökamp men parallellt köper upp hela bingen med 49:95-saker i valfri butik. Ok, inga pekpinnar var det ju. Men låt oss ändå avsluta med det ”fina” i den moraliska kråksången.

ANNONS

JAAAA, jag fick en sexa, då får jag sno… från dig.

Nog om detta, alla gör som det vill och tur är väl det – god jul!

LÄS MER:”Jag har aldrig avskytt första advent mer”

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS