Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att köra bil är livskvalitet för många. Holger Bengtsson gör det stilmässigt. Om nu ålder har någon betydelse.
Att köra bil är livskvalitet för många. Holger Bengtsson gör det stilmässigt. Om nu ålder har någon betydelse.

Leo Pedersen: Åker en tur i Holgers Cadillac - utan bälte

"Vi tar Cadillacen" säger Holger som vore det något helt självklart att ha en egen Cadillac i garaget. "Hoppa in!".

Holger Bengtsson i Vargön är 79 år, om nu ålder har något med saken att göra. Men ändå. När han i ordets rätta bemärkelse hoppar in i bilen kunde det ha varit i vilken ålder som helst. Vi är inte sena och har inte heller någon tid att passa men Holger vill komma iväg så fort det bara går. Tid är inget man slösar med. Den öppna karossen rister till när den jättelika överdimensionerade motorn startar. Jag hinner knappt sätta mig innan pråmen lämnar hamnen med ett vrål. Och glöm säkerhetsbälte.

Jag själv mitt i livet

Jag försöker sortera ut allting. Holger Bengtsson 79 år i en amerikansk jättefarkost från 1966. Flamenco red Cadillac DeVille cabriolet. Och så jag själv mitt i livet.

Det är långt fram till instrumentbrädan. Här finns dubbla askkoppar men cigarettändaren fick de samsas om. Jag håller emot med fötterna för att inte kana framåt när de superhydrauliska bromsarna slår till. Jag sitter i en första klassens biofåtölj i vitt skinn men det gungar som vore vi till sjöss. Hastigheter utanför tätorten bör nog undvikas. Vi färdas under en bar himmel som är så blå en himmel kan bli. En hund kissar på någons brevlåda med en pensionär i kopplet. Det doftar nyklippt gräs och syrenblom.

Blundar och ser in i framtiden

Jag blundar i den pösiga biofåtöljen och ser 30 år in i framtiden. Då är jag själv runt de 80. Kommer vi som privatpersoner att äga några bilar i framtiden eller kallar vi bara till oss en ledig bil via en app i mobilen? Små lätta gemensamma åkdon av återvunna engångsbestick av trä, sugrör av papper eller något annat värdelöst. En självkörande miljövänlig elektrisk bil byggd på ... vågar man tro på Stallbacka?

Holger kör så bra att jag kan blunda lite till. Jag funderar vidare på om inte just den här blysläden med sin stora V8 till bensinmonster trots allt är en riktig miljöbil. Den gjorde sin största miljöbelastning när den tillverkades för 55 år sedan och har sedan aldrig behövts bytas ut. Men nog hade säkerhetsbälten suttit fint.

Hade skojtokig sufflett med öl-logga

När den här då bedagade amerikanska lyxbilen anlände till Sverige hade den en skojtokig sufflett med Budweiser öl-logotyp tryckt överallt. I trunken stod en hel låda med den amerikanska nationaldrycken. Typ, "ska ni ha våra bilar ska ni minsann smaka vår dryck också". Vi delade på ett par burkar och kände oss lite osvenska för ett slag. Undrar just om framtiden kommer få uppleva något liknande? Kanske man bara klickar på "överraskningsmoment" i appen och får en upplevelse digitalt. Något annat vore ju tråkigt.

Vi anländer till vårt resmål så exklusivt det bara var möjligt år 1966. Först tre meter motorhuv, sedan vi någonstans i mitten och därefter ytterligare två meter baklucka. Jag personligen är ingen fantast av vare sig Cadillac eller andra stora amerikanska bilar, men att vara 79 år och kapten på sin egen skuta tycker jag faktiskt är häftigt. Att anlända med stil. Det vill jag också en dag.