Liten kyrka för stora tankar

Den lilla kyrkan är öppen för alla och byggd av Rodney Sjöberg, Trollhättan. Han byggde den år 2000 och 2004 invigdes och välsignades den till andaktsrum. Den är också motorcykelåkares egna kyrka.

ANNONS

Lillkyrkan är belägen på Betelhöjden, Finneviken, mellan Koberg och Upphärad. Den ligger mycket fridfullt och stilla - en liten ekorre tittar nyfiken och orädd upp i sitt bestyr att leta ekollon. Och liten är kyrkan, på endast en och en halv kvadratmeter, med plats för cirka fem personer. Ursprungligen är marken en gåva från ägarna August och Hildur Bengtsson, Finneviken. Daniel Sjöberg (Rodneys farfar) byggde här ett missionshus på 1940-talet, vilket han överlät till Sollebrunns missionsförsamling. Församlingen bedrev verksamhet fram till 1997 då Rodney med maka Lisbeth köpte det för privat bruk. Tanken var att använda det till sitt sommarställe men eftersom marken från början var tänkt till andlig verksamhet ville Rodney föra traditionen vidare. Pastorsonen Rodney Sjöberg har en gedigen utbildning och bakgrund som slöjdlärare. Men vid sidan av yrkeslivet har hans stora intresse varit gamla instrument, att bygga nya och renovera samt spela. Han åker land och rike runt då han föreläser, leder kurser inom bland annat nyckelharpor, psalmodikon, gitarrer med mera. År 2000 stod så hans skapelse Lillkyrkan färdig, som han byggt till fädernas minne. Biskopen samtyckte till välsignelse och på Kristi Himmelfärds afton 2004 var det dags. - Ett 80-tal personer kom och komministern i Rommele pastorat, Henrik Lindeskog tillsammans med missionspastorn i Sollebrunn, Larsson välsignade kyrkan, berättar Rodney. - Jag ringde i klockorna, spelade ett sopransaxonfonsolo och spelade psalmodikon till psalmerna. Nu håller han även på att bygga ett organdikord, ett psalmodikon med träpipor från medeltiden, till kyrkan. Besökare kommer från när och fjärran till den lilla kyrkan, som är öppen för alla. Gästboken fylls på med namn och framme i det lilla koret ligger bibeln uppslagen. Kyrkan kan användas för enskild andakt men även för övriga förrättningar som dop och vigsel. - Vi hade första bröllopet nyligen som blev mycket lyckat, säger Rodney. Vädret tillät att man kunde ha bröllopsfesten ute men i reserv finns den lilla samlingslokalen att ta till. I kyrkan finns ljusbärare, nattvardsservis från Taizé i Frankrike, dopskål och bruddiadem. Lite speciellt är att kyrkan har utsetts av ett mc-gäng från Floda som sin kyrka. Detta har spridit sig till andra mc-gäng som därför gärna besöker kyrkan.

ANNONS

Fakta: Hitta hit

Kör väg 42 mot Sollebrunn och sväng in mot Kobergs golfbana och kör vidare förbi densamma. Kör över bron med vatten på båda sidor och endast några meter därefter ser man kyrkan på höjden till vänster.

ANNONS