Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/20

Locka insekterna med blommor med färger och dofter

Fjärilar i olika arter gör både nytta i naturen och är vackra att titta på. Med rätt växter i trädgården kan man göra den eller balkongen trivsam för fjärilar.

Årets lite spontana trädgårdsaktivitet efter att det blivit en jordhög över efter ett litet byggnadsprojekt var att så blommor. Flertal blandpåsar av olika sorters blommor såddes och sedan var det bara att vänta. Och sommaren har tydligen varit gynnsam för blomsterprakten har hängt i och lockar till sig insekter som tänkt. Det är också trevligt att plocka en fin blombukett att njuta av inomhus också.

Här kommer ytterligare tips för den som känner sig hugad att locka till sig flygfän: Insekter som fjärilar, skalbaggar och getingar är minst lika viktiga för pollineringen som bin. Och fjärilar är ju så fantastiskt vackra att titta på med alla deras färger och mönster. Med fler djur och insekter får du både en vackrare, mer ­intressant och lättskött trädgård.

Klipp inte gräsmattan för ofta

Städa inte alltför noggrant i trädgården. Högar med ris, grövre grenar och bitar av stockar i en hörna är viktiga förutsättningar för många insekter.

Långgräset är bra skydd för fjärilar och larver. Låt gärna bli att klippa gräset i en del av din trädgård så att fler växter kan gå i blom. Slå det någon gång i juli, augusti och ta bort det slagna gräset. Klipp heller inte gräsmattan för ofta, låt gärna klöver och andra växter blomma. Ängsväxter är djurens naturliga föda.

Det kan också vara bra att låta bli att ta bort brännässlorna som växer på din tomt. Nässlor som växer på en solig plats är nämligen ett perfekt tillhåll för fjärilarnas äggläggning och ger larverna mat.

Vatten och fuktigare miljöer, är viktigt för fåglar och fjärilar. Anlägg gärna en liten damm, eller ställ ut fågelbad med sand i botten, som fjärilarna kan dricka från. Använd inte gifter eller konstgödsel i trädgården.

Tidiga vårblommorna viktiga

Fjärilarna gillar doftande blommor, särskilt gula och röda blommor. Enkla gammaldags växter är bättre för fjärilarna än förädlade med dubbla blommor som kan sakna både doft och nektar.

Fjärilar är värmeberoende och vindkänsliga. Placera fjärilsrabatter i skyddade och soliga lägen eller plantera lähäckar och buskar. Plantera de blommande växterna i klungor så att fjärilarna lätt hittar dem.

De tidiga vårblommorna som luktviol, pärlhyacinter, vårlök, aubretia och gullvivor är viktiga. Rudbeckior, gullris, kärleksört, praktröllika, rosenflockel, hampflockel, nepeta, flox, bolltistel, prästkrage, ljung, kaprifol och lavendel är några favoriter bland perenner.

Färska kryddor förgyller matlagningen och lockar även våra bevingade favoriter till trädgården. Olika myntor, salvia, isop, timjan, oregano och gurkört är några av fjärilsfavoriterna.

Fjärilarna behöver doftande blommor för att överleva. Fjärilar gör både nytta vår natur och är vackra att titta på. Med rätt växter kan man göra både trädgård, täppa och balkongen trivsam för fjärilar.