Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat
Bild: Privat

Minnesord: Hans Ytterberg

På midsommaraftonen nåddes jag av budskapet av att en av mina allra bästa kamrater Hans Ytterberg lämnat oss. Budskapet var väntat då Hans den sista tiden haft en vacklande hälsa men kändes likväl tungt och mina tankar gick till hans söner Anders och Peter som troget vakat vid hans sida.

Vårt umgänge genom åren kom att präglas av roliga och trevliga stunder där Hasse alltid bidrog på ett generöst och humoristiskt sätt som fick hela sällskapet att bli avslappnat och uppsluppet med många glada skratt. Hans om någon kunde verkligen på ett medryckande sätt bjuda på sig själv i ett öppet och alltid gästfritt hem.

Då vårt gemensamma intresse för träbåtar sammanföll kom detta att forma stora delar av vår fritid och resor med familjer och övriga vänner till både Vänern och västkusten där vi även under flera år hade båtplatser.

Hans yrkeskarriär kom att präglas av Saab som låg honom varmt om hjärtat och där han som ung ingenjör började på avdelningen för verktygskonstruktion, vilket lade grunden till hans stora tekniska kunnande. Hans bidrag till Saabs utveckling kom sedan att bestå av extern produktionsteknik på inköpsavdelningen med åtskilliga externa kontakter, såväl inom Sverige som utomlands där hans kunskaper om både verktyg och elektronik var en stor tillgång.

Arbetet medförde även att Hans fick tjänstgöra i både Tyskland och Japan under flera år där han då var bosatt tillsammans med kära hustrun Marianne som tyvärr allt för tidigt gick bort. Hans var även medlem i Trollhätte Gillet under många år och vi är många som saknar en god kamrat.

Sten Danielson