Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Nordfeldts historia och utveckling fram tills idag

Familjen Nordfeldt grundade konditoriet för 122 år och sedan dess har lokaler tillkommit. Konditoriet gick vidare inom släkten innan familjen Johansson tog över det för mer 50 år sedan.

Nordfeldts konditori grundades år 1900 på Edsgatan 12 i Vänersborg, i samma fastighet som idag men i större lokaler och nu även med affär och kafé.

Allt började när Axel Edvard Nordfeldt och Amanda Sofia Andersson träffades. Då arbetade Axel som polis i Trollhättan och Amanda hade en enklare kaférörelse. De blev ett par och år 1900 gifte de sig och paret fick två barn – Per och Hulda.

LÄS MER: Bagarbrödernas kämpaglöd höll konditoriet vid liv – vill nu sälja vidare

Amanda, som hade drivit kaféverksamhet, fick idén om att etablera sig i Vänersborg och de flyttade till Amandas hemstad. Axel slutade sin tjänst som polis och de köpte en fastighet på Edsgatan 12 och startade "Nykterhetsvännernas Cafe".

Amandas syster Olga träffade Evald Tibblin, som var inneboende hos familjen, och de i sin tur fick två söner – Hugo och Thor.

1905 byggdes det en bageriverkstad inne på gården. Från start var det inte egen brödtillverkning, men den nya byggnaden fick man för den tiden en modern och ändamålsenlig arbetslokal. Sedan tillkom en bostadslägenhet på övervåningen.

1909 hade man bestämt att Per, som då var 17 år, skulle lära sig om konditori för att kunna ta över och driva rörelsen vidare.

1914 gick Evald bort och pojkarna Hugo, 17, och Thor, 13, blev föräldralösa. Pojkarna hade inga nära släktingar utan fick en bostad i fastigheten och båda hade börjat hjälpa till i bageriet.

Amanda gick bort 1920 och Axel Edvard blev änkling. Per var då färdig konditor och hade gift sig med Maria och fått tvillingar som föddes 1921, Åke och John.

1930 dog Axel Edvard, och Per och Maria fick ta över hela ansvaret för rörelsen. Fem år senare dog Per. Åke och John var små, och Olle var bara 10 år. Maria tog själv ansvar för den stora rörelsen, och fick hjälp av Hulda som blev delägare och jobbade på bank.

För att Hugo lättare skulle kunna leda produktionen inrättade man en lägenhet i gårdshuset. Hugo hade ansvar i många år och hade sina egna uppfattningar om att driva verksamheten. Han hade svårt att lämna över ansvaret till oerfarne Åke. Åke var inte heller rätt person att ta över ansvaret.

Redan 1942 gjorde Ingemar Johansson ett kortare inspel hos Nordfeldts och 1964 köper Ingemar och Henny Johansson konditoriet av Åke och Rosa Nordfeldt.

Ingemar och Henny ägde redan flera konditorier i staden och sålde dem för att helt satsa på Nordfeldts.

Idag är hela fastigheten ombyggd och moderna produktionslokaler har tillkommit. Konditoriet drivs idag av bröderna Leif och Bo Johansson.

Historien, som artikeln är skriven från, skrevs av Bert Tibblin i samband med konditoriets 100-årsjubileum. Bert Tibblin är släkting till Olga och Evald.

1900: Nordfeldts grundades av Amanda och Axel Edward Nordfeldt.

1905: En bagerilokal byggs på gården.

1908-1920: Bedriver man hotellverksamhet i stora gårdshuset.

1920: Amanda går bort.

1924: Affärshuset mot Edsgatan får en övervåning.

1930: Axel Edward dör 1930. Rörelsen drivs av sonen och konditor Per Nordfeldt.

1935: Per Nordfeldt går bort och verksamheten drivs av änkan Maria och Pers syster Hulda. Kusinerna Hugo och Thor Tibblin ansvarar för produktionen.

1945: Per och Huldas son Åke har utbildat sig inom företaget och tar nu över ansvaret.

1964: Ingemar och Henny Johansson med sönerna Bo och Leif köper företaget och bygger senare om fastigheten till nuvarande utseende.