Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Älskade kusten. I huset på Smögen med utsikt mot havet trivdes Per Anders ”PK” Palmqvist.

Per Anders Palmqvist har avlidit

Per Anders ”PK” Palmqvist var aktiv konstnär in i det sista med livets vatten som stor inspiration. Tron och ö-livet gick som en röd tråd i hans liv och konstnärskap.

I en ålder av 81 år avled den 6 september tecknaren, grafikern, bildkonstnären och bildläraren Per Anders ”PK” Palmqvist, Trollhättan.

Per-Anders var prästson och född i Stockholm, studerade vid konstfackskolan och var specialelev vid Grafikskolan, Konstakademin, Stockholm.

Han började som teckningslärare på gamla Läroverket i Trollhättan 1958 och vidare till Polhemsskolan där han var en omtyckt lärare för generationer av Trollhätteelever genom åren. Tillsammans med lärarkollegan och ”revypappan” Bengt Jacobsson startade de det estestiska programmet på Magnus Åbergsgymnasiet som då var något nytt och fick riksintag.

Tidigt satsade han på sin egen konst där han målade i olja, tecknade, arbetade med grafik och enkaustik.

1978, då första lokala Trollebor-revyn sattes upp, stod ”PK” för dekoren. Det fortsatte han med genom alla år på de populära showerna och lokalrevyerna för Kammarteatern, Saga- teatern och med Showab på Nohab.

1994 utförde han ut- smyckningen i kyrksalen i den då nybyggda Missionskyrkan. Tron och kyrkan var viktigt för honom.

1996 invigdes den karakteristiska gångbron till Nils Ericsonsgymnasiet över Gärdhemsvägen som något av en stadsport. ”PK” utformade bron och konstverket som löper längs hela östsidan och som speglar Trollhättans historia.

Hans verk finns att beskåda på flertal offentliga platser i Trollhättan, bland annat målningarna vid SE-banken. Han har haft flertalet egna utställningar i bland annat Konsthallen i Trollhättan, på Waldemarsudde, konsthallen Vitehall, Kungsbacka samt på Capri och i Rom.

Hans signum E som i empati, etik och energi har funnits med honom genom åren i bilder och skulpturer.

Det var på Västkusten och Smögen som han hade sin fasta punkt med ateljé, men han hade också en längtan till konsten och arkitekturen i Italien – i första hand på ön Capri men även i Rom. På Capri finns klostret Santa Maria di Cetrella, som var en speciell plats i ”PK:s” hjärta och finns avbildat på många av hans verk.

Det var på Smögen som han träffade hustrun Stina och 1969 köpte de hennes pappas barndomshem ett stenkast från Smögenbryggan.

”PK” har förärats kulturstipendier från Västerås, Trollhättan, Älvsborgs län samt stipendiet San Michele, Italien. Han är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Statens Konstråd samt i landsting och kommunala samlingar.

Hans närmaste är hustrun Kerstin, barnen Anna, Johan och Maria samt barnbarnen.