Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Robin följer sin farfars fotspår

Ragges runda hålls för tredje gången i år. Efter att vandringsleden fallit i glömska ville Ragnar Hallsten återuppväcka den. Då tänkte barnbarnet Robin Hallsten, varför inte utmana sig själv och arrangera ett lopp på köpet. Resultatet blev välgörenhetsloppet "Ragges runda".

– Jag fick inspiration till att röja upp vandringsleden efter att tidskriften Land skrivit om Medelpad och Fäbodstigarna, berättar Ragnar Hallsten. 
Bland röda små stugor står ett stort gult hus, på balkongen "lyser" en gul träsol upp Tjärtakan ranch. I en av de röda stugorna bor 87-årige Ragnar. Det är på lördag som Ragges runda arrangeras i Rösebo strax utanför Frändefors. 
– Jag tänkte att det vore kul med en utmaning, hälften av arbetet var ju gjort så varför inte göra en tävling av det, säger barnbarnet Robin Hallsten, som grundat loppet som han döpt efter sin farfar Ragnar. 


Ragnar pekar och visar på en karta hur leden går och vilken väg han gick till småskolan på 40-talet, innan den växte igen. Stigen som går mellan Tjärtakan och Kopperud fanns utsatt på kartan redan 1891. När den allmänna vägen mellan Rösebo och Västra Bodane byggdes 1955 minskade stigens betydelse och den föll sånär på som i glömska. Eftersom att Ragnar använt stigen vid löpträning tror han sig vara den sista som känt till dess ursprung. 

Efter att flera nyinflyttade personer sökt vandringsstigar i Skarbo bestämde sig Ragnar för att återskapa stigen runt mossen. Han tog kontakt med markägarna för att be om lov att få röja upp vandringsleden ordentligt. Efter att alla markägarna visat sig vara med på noterna, frågade han ett antal om de kunde tänka sig vara intresserade av att hjälpa till med att röja upp vandringsleden på 5,7 kilometer. 
– Till slut gjorde jag det själv. 
Det var för tretton år sedan, numera är vandringsleden lätt att följa och utmärkt med informationstavlor som berättar om dess kulturella historia. I över sextio år har Ragnar bland annat varit aktiv inom orienteringsklubben OK Roto. 1995 tilldelades han Tor Wiboms idrottshistoriska stipendium. 


Nu är han nyligen hemkommen från orienteringstävlingen O-ringen i Arvika. Han springer inte längre men går gärna, efter att för fem år sedan fallit handlöst två meter genom gårdens gamla potatiskällare och brutit lårbenet. Dörren var låst, men Ragnar lyckades slå sönder dörrkarmen med hjälp av en skyffel så att han kunde krypa ut. 
Tidigare år har Ragges Runda krävt en förhandsanmälan, i år arrangeras loppet i en mer avskalad version. Tanken är helt enkelt att springa eller gå rundan på ens egna villkor. Första året loppet hölls kom drygt 100 personer för att springa rundan, året därpå 140. Vandringsleden som går genom skogen rymmer sällan mer än två på bredden och går över surdråg och mossar. 
– Jag har ingen aning om hur många som kommer, det ska bli intressant att se. Men jag hoppas så många som möjligt kommer, säger Robin.