Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Rune Larsson är alltid på språng

Han har rott över Atlanten, korsat USA till fots och tre gånger om har Rune Larsson från Trollhättan vunnit Spartathlon. Nu har han prisats för sin livslånga löpargärning, där glädjen alltid varit viktigast.

TTELA har skrivit om Rune Larsson många gånger under årens lopp för att skildra både sportsliga framgångar och förverkligade drömmar i form av högst speciella äventyr.

Att springa USA från kust till kust på 77 löpdagar och ro över Atlanten (Teneriffa-Barbados) är två exempel på det sistnämnda.

– Det är ganska exakt 15 år sedan målgången för rodden och det händer fortfarande, när jag står och tittar över en obruten horisont där Vänern eller Skagerak möter himlen, att jag längtar ut. Mentalt har jag nog inte kommit i mål än, säger Rune.

– Jag längtar ännu mer efter att springa över Amerika en gång till, men kroppen börjar monteras ner så vi får se. Alla de här grejerna jag gjort har kommit halvspontant, då blir det som roligast.

Nyligen blev det klart att den 60-årige Trollhättesonen tilldelas International Association of Ultrarunners finaste utmärkelse, den så kallade Career award, för alla år i ultradistanslöpningens tjänst.

– Jag är väldigt glad över att få ett sådant erkännande, de visar sin uppskattning för mitt bidrag till att sporten blivit vad den är i dag. Jag blir faktiskt lika stolt över det som för mina egna resultat, säger Rune och fortsätter:

– 1987 var det i Sverige 30 personer som sprang ett lopp längre än maraton, 2014 var siffran 6 000. Och nu är vi en accepterad gren inom friidrotten.

Rune menar att även klubben TV-88 – där han varit med sedan starten – haft stor betydelse för ultradistanslöpningen i Sverige. Inte minst genom att arrangera tävlingen Stora Vänerloppet under en tid då sporten riskerade att dö ut i Sverige.

Larsson är även aktuell på andra sätt. I många år skrev han krönikor för löparmagasinet Runners World, och förmågan att sätta ord på sina tankar har fångat många läsare.

Förra året kom Runes andra bok, "Löparglädje", som tidigare i veckan gavs ut som talbok.

Den riktar sig till allt från rena nybörjare till erfarna löpare som vill få nya infallsvinklar.

– Boken är mitt testamente till löpningen, vad jag lärt mig på 50 år om vad som funkar och inte. Min filosofi är att inte krångla till det eller avstå saker bara för löpningens skull. Den ska vara rolig och lustfylld, annars funkar det inte i längden. Löpningen ska berika livet mer än att begränsa, säger Rune.

Han säger att det kommit en hel del respons från personer som tidigare inte fastnat för löpning men som läst boken och nu gett den en chans.

– Träning handlar mycket om att det ska gå fortare och fortare hela tiden. Men man behöver inte plåga sig eller springa fort. Det är bättre att börja långsamt, sen får det bli vad det blir.

Rune Larssons passion för sporten och äventyr har tagit honom runt världen, men hemstaden Trollhättan har alltid legat honom särskilt varmt om hjärtat.

– Det finns inte ett ställe som skulle ha passat mig bättre när det gäller att springa, cykla och paddla kajak. Det enda vi inte har är snö på vintrarna, säger han.

Och med över 24 000 mil i benen de senaste 50 åren är det få platser han inte passerat i trakten.

– Jag har sprungit överallt där allemansrätten gett mig tillåtelse.