Så gick det för barnläkaren Brunnhage i BMW:n

”Vet någon om det fanns någon läkare som hette Brunnhage i Trollhättan” var frågan i ett inlägg i facebookgruppen. Ett par hundra kommentarer om läkaren gjorde att TTELA bara var tvungna att kontakta honom.

ANNONS
|

När det för en tid sedan efterfrågades i Facebookgruppen ”Innerst inne är alla Trollhättebor” om någon har något minne av en läkare som hette Brunnhage så ”small” det till i kommentarsfälten. Det visade sig att många har varma minnen av den omtyckte läkaren som har varit generationer av trollhättebors och vänersborgares läkare.

TTELA har fått en liten pratstund med Fleming som numer är 92 år och sedan nio år tillbaka bor i Grundsund på västkusten tillsammans med hustrun Christina. De har barnen Eva och Staffan, barnbarn och barnbarnsbarn.

Fleming föddes i föräldrahemmet på Smögen 1928.

– Efter studentexamen i Uddevalla började jag mina medicinska studier vid Karolinska institutet i Stockholm. Efter sju och ett halvt år fick jag min läkarexamen klar den 1 juni 1957. Min far hade bestämt att jag först skulle bli färdig läkare och därefter kunna gifta mig. Så en vecka senare gifte jag mig med Christina Åkerlind från Sturehof i Botkyrka kyrka.

ANNONS

Minns ringdansen genom sjuksalar

Anledningen till att han blev läkare hade att göra med en sjukdom när han var ung.

– Jag var 16 år och hade fått en diagnos som innebar att jag skulle äta mat utan salt. Det smakade ingenting. Efter några månader visade det sig att jag fått fel diagnos. Då tänkte jag: Det här borde jag kunna göra bättre.

Efter tjänster i Sundsvall och Lidköping flyttade familjen till Trollhättan 1962 då Fleming hade fått tjänst som barnläkare här.

– Första tjänsten i Trollhättan på var på Maria Alberts sjukhus som konsult. Där fanns då sexton förlossningsrum. Arbetet innehöll privatpraktik med mottagning samt hembesök, barnavårdcentral och skolläkeri. Jag blev samtidigt knuten till barnkliniken i Vänersborg, berättar Fleming.

Fleming minns tiden på Maria Alberts som trivsam med närmast en familjär karaktär med den humoristiske doktor Jonsson i spetsen.

– Jag minns ringdansen på julafton som gick genom salar och korridorer med doktor Jonsson och syster Stina som ledande par. Stor skillnad mot idag, menar Fleming.

Kvinnan med brudklänningen

1964 stod Trollhättans lasarett klart och och Fleming fick en överläkartjänst knuten till barnkliniken.

– Sista tiden var jag på Näls barnmottagning och efter pensionen på Bäckefors lasarett i två år, säger Fleming.

Efter det fortsatte han med hembesök.

ANNONS

– Jag tyckte det var intressant – när jag var på sjukhuset hade jag liksom ett övertag inför familjen men när jag gjorde hembesök var det familjen som hade övertaget. Vi satt ofta och pratade länge, menar Fleming.

Det har sina sidor att vara läkare under så lång tid som 50 år på en ort. Ett minne som Fleming har berättat om i en tidigare intervju var den gången han stod i kön på Ica Kvantum Jätten på Stavre i Trollhättan. En kvinna kom fram till honom och frågade om en händelse som skett många år tidigare.

– Känner du igen mig? Det var jag med brudklänningen? Jag arbetade på Maria Alberts förlossningsavdelning, som fungerade som sjukhus i Trollhättan på den tiden, då det kom in en kvinna i brudklänning på mottagningen. Vattnet hade gått under vigselakten, berättar Fleming.

40 år senare kände alltså kvinnan igen honom i kön till mataffären.

Har nyligen slutat med golfen

Redan 1958 började Fleming spela golf, vilket han gjort i alla år fram tills för en tid sedan då ryggbesvär satte stopp.

– Men min fru har varit ”golfänka” i så många år och jag har spelat så mycket så det känns bara bra.

Kontakten med kusten har han haft genom åren via stugan i Grundsund där han numer bor sedan nio år tillbaka. Förutom golfen har han hållit igång med tennis och bridge. Under tiden i Trollhättan var han aktiv i historieföreningen Clios vänner.

ANNONS

– Jag har verkligen trivts med mitt arbete både inom sjukhuset och med mitt sidoarbete utanför. Barn är öppna och raka i sin kontakt och det har jag uppskattat. Att hjälpa sjuka barn och bistå oroliga föräldrar i svåra situationer har för mej varit en stor ynnest. Nu är jag gammal och kunskaperna i stort sett försvunna. Mellan alla nyheter och min egen glömska är det trångt och där finns det inte plats längre för några sjukbesök, menar doktor Brunnhage.

I facobookkommentarerna nämns att du kommer åkande i din BMW, kör du fortfarande det märket?

– Jo, vi har en mindre BMW I 118 men körsträckorna är korta, säger Fleming.

Några kommentarer från Facebook:

• ”Fantastisk läkare. Jag minns när vår tvåårige son på nittiotalet fick hög feber en lördagskväll. Då kom doktor Brunnhage i sin BMW med blå club-blazer och rutiga golfbyxor och undersökte sonen på vägen till ett kalas. Han konstaterade att det inte var någon akut fara med grabben och lämnade ett telefonnummer till festen och berättade vid vilken tid han skulle vara hemma så att vi kunde nå honom där om något tillstötte. Natten var lugn och på förmiddagen ringde han och kollade så att allt var väl med gossen. Oj vad jag saknar den servicen idag”

• ”Har ungefär samma upplevelse med vår tvååriga son som hade kikhosta. Fantastiskt”

• ”En underbar barnläkare!! Han var på hembesök hos oss många gånger, minns speciellt en gång då vår dotter hade haft öroninflammation det var semester och vi var i sommarstugan i Bokenäs och hon skulle på efterkontroll då sa han: Jag är också på stugan i Grundsund det är ju så nära så jag kommer till er stuga istället - det var tider det”

ANNONS