Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Samlar in julklappar åt barn i Rumänien

Nu finns chansen att ge glädje åt föräldralösa barn i Rumänien. Inför julen körs en långtradare med bland annat skänkta julklappsinpackade leksaker.

Detta år är det mycket som blivit inställt på grund av corona men den ”traditionella” julklappsinsamlingen till Rumänien genomförs som planerat.

Det är denna och nästa vecka som pingstförsamlingen i Trollhättan kommer att skicka dem med en långtradare till ett av Europas fattigaste länder, Rumänien.

– Vi tror att det i år kommer vara viktigare än nånsin med vår julklappsinsamling, säger Pernilla Öman som är pastor i pingstkyrkan i Trolhättan.

Sakerna ska vara inslagna

Pingstkyrkan har ett långvarigt samarbete med Caminul Felix barnbyar i Rumänien. Julklapparna kommer fram och gör en stor skillnad för föräldralösa barn.

– Leksakerna behöver inte vara nya, det är ett ypperligt tillfälle att låta barnen rensa lite i sina rum och vara med och ge vidare till den som inte har det lika bra.

Sakerna behöver vara inslagna och märkta med ”boy” eller ”girl” och ungefärlig ålder för att det ska vara lättare att dela ut klapparna på plats.

– Den här gången är det leksaker som gäller. Vi har kanske inte samma genustänk om vad som är till pojke eller flicka men det är lite annorlunda nere i Rumänien.

Transporteras med långtradare

Till Caminul Felix familjebyar får barn flytta och bo i familj som tar sig an barnen. Här finns skola, utbildning, mat med mera.

– Rumänien är ett biståndsområde som vi stödjer och vi har haft samarbete med Caminul Felix familjebyar sedan länge.

Janne Pettersson är ”en glad pensionär” i församlingen som ser till att allt det skänkta kommer dit det ska.

– I slutet av november kommer det gå en ”tradare” ner till barnbyn. Nyligen fick vi ner en last med nyttosaker dit till stor glädje, berättar Janne Pettersson.

När det gäller julklapparna behöver det inte vara nya saker.

– Några köper nytt men det går bra med begagnat också. Enklast är att lämna in julklapparna till secondhandbutiken här i Trollhättan, säger Janne Pettersson.

Julklappsinsamling till Rumänien

Genomförs av pingstförsamlingen i Trollhättan, Pingstkyrkan, Strandgatan 22, Trollhättan.

Aktuellt: Vecka 45 och 46.

Secondhandbutiken på Lextorp dit det går att lämna in julklappar, Lextorpsvägen 977, Trollhättan.