Den svenska namntraditionen härstammar från en tid utan ärftliga efternamn, enligt namnforskaren Katharina Leibring.
Den svenska namntraditionen härstammar från en tid utan ärftliga efternamn, enligt namnforskaren Katharina Leibring. Bild: Antonio Gravante

Se kartan med Sveriges vanligaste efternamn – i varje kommun

Namn som slutar på ”son” är föga överraskande vanligast i Sverige. Bakom en tydlig regional uppdelning och fler naturnamn i norr, döljer sig dessutom en historisk förklaring enligt namnforskaren Katharina Leibring.

ANNONS
|

I alla Sveriges kommuner, förutom tre, är efternamn som slutar på ”son” vanligast en enligt statistik från SCB. Det är bara i Arjeplog där Westerlund är vanligast, Pajala där flest heter Kero och Övertorneå med Niemi som det oftast förekommande efternamnet.

Förklaringen är enkel, enligt namnforskaren Katharina Leibring.

– Fram till mitten av 1800-talet var det en väldigt stor del av Sveriges befolkning som inte hade ärftliga efternamn. Det var som det är på Island nu. Man hette som sin far plus ”son”. I slutet på 1800-talet kom en bestämmelse om att det skulle finnas fasta namn i Sverige och då omvandlades son-namnen till ärftliga efternamn.

ANNONS

Andersson, Johansson och Karlsson är så pass vanliga i Sverige att man skulle kunna fylla ett helt Göteborg med personer av bara dessa tre efternamn.

Men, kanske som tur, är dessa namn lite mer fördelade än så. Samtidigt kan man se tydliga gränsdragningar mellan de olika son-dynastierna.

I Västsverige tar Johansson hem flest kommuner, i östra Sverige: Karlsson och i Skåne: Nilsson. Uppdelningen härstammar från en tid då landets olika delar inte var lika integrerade med varandra som idag.

– Den här uppdelningen visar var vilka förnamn har varit vanligast i Sverige. Folk har helt enkelt inte hunnit flytta på sig så vansinnigt mycket, säger Katharina Leibring.

Nybyggarnamn i Norrland

I norra Sverige är son-namn mindre vanliga, även om de fortfarande utgör de vanligaste namnen. Istället bär i Norrland fler på naturnamn som Marklund och Lindqvist. Inte heller det är en slump.

– I södra Sverige där vi hade en större bofast bondebefolkning var son-namn vanligast. Men uppe i Norrland bodde fler nybyggare och när man flyttade och bildade ett nybygge tog man ofta ett nytt namn för att markera en nystart.

Det vanligaste namnet i Sverige överlag är enligt SCB ”Andersson” med 221 511 personer år 2021.

Däremot tar Johansson hem flest kommuner med 91 jämfört med 56 kommuner där namnet Andersson är vanligast. Det beror på att folkmängden är högre i dessa kommuner.

ANNONS

De vanligaste efternamnen i Sverige. Alla stavningar inräknade.

Andersson: 221 511 personer

Johansson: 219 829 personer

Karlsson: 196 160 personer

Nilsson: 151 215 personer

Eriksson: 133 030 personer

Larsson: 111 780 personer

Olsson: 100 429 personer

Persson: 95 033 personer

Svensson: 88 835 personer

Gustafsson: 87 21 personer

Källa: SCB

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS