Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anneli Hermansson dyker ner i det kristallklara medelhavet.

Simma till Albanien – check

En veckas open-waterläger med simning i medelhavet blev en perfekt boost för klubben 3City Triathlon.

Anneli Hilmersson i Trollhättan har tränat och tävlat triathlon sedan 2009 och det var då hon började med simning.

– Jag är 46 år och har varit med på lite olika triathlonläger som till Mallorca och nu hade jag lyckats vinna ett resepresentkort på Appolosports Träningsresor, berättar Anneli.

På träningsresor finns de mesta att välja bland som från att komma i form med familjen, sambafotboll, löpning, pilates eller yoga och mycket mer. Anneli fastnade för open-waterlägret på Korfu och fick med sig klubbkamraten i 3City Triathlon Magdalena Göransson också från Trollhättan.

– Jag ville helt enkelt försöka bli bättre på simningen med coachning som var den bästa med Mikael Rosén, förbundskapten i svenska förbundet i ”öppet vatten” och assisterande Tobias Markund med simmedaljer i SM och VM från 90-talet, säger Anneli.

Den här typen av simning på öppet vatten kan upplevas som skrämmande och klaustrofobiskt men de fick utveckla tekniker i navigering och andning.

– Det är stor skillnad att simma så här ute mot att ligga och följa en linje på bassängbotten. Vi var totalt sjutton stycken med på resan nu den 16 till 23 maj. Fjorton deltagare, ledarna och en fotograf.

Anneli vill speciellt trycka på att den här är en resa för alla då man delas upp i grupper där några var helt nya, medelgänget där Anneli och Magdalena var med i och så de ännu säkrare. Kravet för att åka med var att kunna simma 400 meter frisim.

– Klockan sju på morgonen började vi med lite lättare styrketräning, som exempelvis axelpartierna som trycker mycket vatten och sedan åkte vi med minibussar till olika ställen där vi simmade.

Ur programmet står att läsa att de från Korfus högsta punkt på 917 meter över havet såg ut över havet mot Albanien och de vikar de sedan skulle simma i. Sedan följde svalkade bad i det kristallklara havet i vikarna vid Kassiopi och Kalami. Och att simträna och hitta sin optimala simfrekvens.

Redan innan man reste hemifrån fick man lämna alla personuppgifter till Albanien för att få tillstånd att simma in. Och den 21 maj var det så dags för resans höjdpunkt – att simma de fem kilometerna på öppet vatten från Korfu till Albanien.

– Vi hade simdräkt och simfenor så det gick lite fortare och hade tre följebåtar fram till vattengränsen som låg mitt i. Vår packning som låg i följebåtarna fick slängas över till coastguard som sedan följde oss in i Albanien där vi blev mycket väl mottagna.

Här blev det god mat och guidad busstur innan man tog färjan tillbaka till Korfu stad.

– Det var verkligen fina omständigheter med arton grader i vattnet och det tog runt en timme och trettiofem minuter.

För Anneli är det nu planerat för en triathlontävling i Jönköping och ett par swim-runtävlingar under sommaren.

Hur är det – tränar du mycket?

– Nä inte så mycket – runt sju till tio timmar i veckan där simningen är svår att få till.