Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det nya askgravfältet på Katrinedals kyrkogård på Blåsut börjar ta form. Stora stenar bildar tre skepp och det kommer att bli 250–300 gravplatser. Man räknar med att det ska vara klart tidig höst.

Tre skepp bildar nytt askgravfält

På Katrinedals kyrkogård på Blåsut håller man på att göra i ordning ett stort askgravfält. Stora naturstenar bildar tre skepp, ett stort och två mindre. – Det kommer att bli 250–300 gravplatser. Det blir fyra eller sex gravurnor vid varje sten och anhöriga kommer att ha ett namn att gå till, säger kyrkogårdschef Stellan Andersson.

I vintras började man arbetet med det nya askgravfältet som ligger alldeles intill minneslunden på Katrinedals kyrkogård.

– Genom åren har det kommit önskemål från anhöriga om en gravplats med enkel skötsel där det finns ett namn att gå till. Askgravplatser är inte anonyma som vid en minneslund, säger Stellan Andersson.

I varje grav kommer det att finnas plats för fyra till sex gravurnor. De anhöriga får välja plats och de får även vara med vid urnnedsättningen. På stenarna kommer det därefter att sättas upp namnskyltar och det kommer att stå en vas vid varje sten där anhöriga kan sätta lösa blommor i.

Ritningen gjordes för några år sedan av trädgårdsingenjör Mats Jakobsson och den har Stellan Andersson nu "dammat av".

– Jag är så nöjd. Det blir hur fint som helst. Jag har inte sett detta någon annanstans och jag tycker inte att vi har förstört miljön utan kompletterat den.

De stora naturstenarna har man hämtat från Magra och Backamo. De ska stå i en sedummatta som kommer att blomma i olika färger beroende på årstid. Grusgångar kommer att finnas så småningom och gräs ska sås.

– Tidig höst kommer det att vara klart. Då har gräset och sedummattan fått växa till sig lite.

Man har också gjort en ny parkering intill minneslunden och nu hoppas man att besökare kommer att använda den istället för biltrafik på gångvägarna.

– Vi håller också på att bygga nya personalutrymmen och förråd, säger Stellan Andersson.