Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Vägkyrkan bjuder på fin fotoutställning

Nu har åter portarna slagits upp för besök i årets vägkyrka i Trollhättans vackra kyrka. Här bjuds bland annat på en fotoutställning om församlingsmagasinet Patos med Jerry Lövbergs bilder.

Varje år öppnas flertal kyrkor upp under sommartiden för att visa upp kyrkorna med dess verksamhet för tillfälligt besökande men också för ortens befolkning. Trollhättans kyrka, som invigdes 1862, är ett omtyckt fotoobjekt med sin vackra silhuett och nu visar man också på det inre och verksamheten i Trollhättans församling.

Som vägkyrka har man nu öppet kyrkan dagligen och största fokus kommer att bli under Fallens dagar då man har ännu längre öppettider samt ett cafétält utanför.

Dagen då TTELA gör ett besök finns flera vägkyrkvärdar på plats för lite guidning och för att bjuda på fika för den som vill. En och annan besökare strosar runt i kyrkan.

– Ja, vi svarar på frågor och så, säger Daniel Öman och Viktor Zetterlund.

De båda berättar att redan första dagen hade de 26 besökare.

Ulf Sundberg som är informatör för Trollhättans pastorat berättar att det här är också ett sätt att locka Trollhätteborna till Trollhättans kyrka.

– Nu efter tio nummer av församlingsmagasinet Patos, som delas ut till 22.000 hushåll inom Trollhättans pastorat, passade det bra att ställa samman en utställning, säger Ulf.

Mångårige fotografen Jerry Lövberg har varit med från starten av Patos, december 2015, där han jobbat tillsammans med journalisten Erik Torstensson. Den aktuella utställningen blir nu en berättelse i bilder om och med människor från Trollhättan.

Det har blivit ett 40-tal större reportage.

Jerry Lövberg började på Trollhättans Tryckeri 1988, då var han 25 år, innan dess hade jag jobbat ett par år på tryckeri hemma i Lilla Edet med fotograferande som hobby. Jerry har gjort den långa resan från framkallning av bilder i mörkrum till dagens digitala fotografering. 2003 fick han frågan av dåvarande fotochefen på Trollhättans Tidning, Roger Lärk, om han ville ta steget till att bli fotograf vilket han självklart svarade ja på. I närmare femton år jobbade han sedan som pressfotograf på lokaltidningen TTELA, som han lämnade år 2016. I dag jobbar Jerry på Vänersborgs kommuns interntryckeri men fotograferandet fortsätter han med som frilans med då bland annat tidningen Patos som kommer med fyra nummer per år.

Jerry kikar på bilderna som tagits, skrattar till vid ett trevligt minne under intervjuerna till magasinets nästa nummer.

– Jag har alltid gillat att spegla hur personen är, att möta människor, läsa av känslan och sammanhanget säger han.

Det är Profil Kommunikation som gör Patos, magasinet som till och med har en prisbelönt design. Jerry finns med i redaktionen när det spånas fram reportageidéer och han tycker det är väldigt roligt.

– Det är så här man ska jobba, i team med fotograf och reporter, som vi gjorde på tidningen, funderar han.

Men du jobbar heltid på tryckeriet – är det inte svårt att hinna med allt?

– Nä, det är inte svårt – jag gör det på min fritid på kvällar och ibland flexar jag ut från jobbet.

Jerry, som är också en välkänd trummis har i stort sett slutat med musicerandet för att hinna umgås med familjen och vänner. Han bor ute på landet i Hjärtumstrakten med hustru Jeanette, de tre barnen är numer utflugna men han träffar dem ofta och de fyra barnbarnen förstås.

Det är första gången Jerry ställer ut i Trollhättans kyrka men tidigare har han haft flera utställningar ibland annat i Folkets hus tillsammans med fotograf Stefan Bennhage.

När Jerry ser på bilderna från konfirmationsgruppen de följde under hela deras konfirmationstid ler han.

– Vi kunde haft hur många bilder med som helst därifrån, det var verkligen svårt att välja ut vilka vi skulle ha till magasinet, säger Jerry Lövberg.

Utställningens bilder speglar många kända ansikten som Bengt Jacobsson, bröderna Claes Johansson och Paul Sahlin, bloggaren Wilma Holmqvist, "Rosa mannen" Daniel Johansson som blev årets brobyggare och Bengt Odeberg samt många fler.

Öppet: Från 25 juni till 12 augusti med extralång öppettid under Fallens dagar.

Vägkyrkovärdarna kan berätta mer om kyrkobyggnaden och bjuder dessutom på fika. Det är också en utställning om Patos med bilder av fotograf Jerry Lövberg. Det är en berättelse i bilder om och med människor från Trollhättan.