Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterhäntas dag firas för nittonde året

De tillhör en minoritet som är överrepresenterad bland musiker och konstnärer, men också bland kriminella och schizofrena. Historiskt har de varit förtryckta och till och med setts som djävulens verktyg på jorden. Numera är livet lite lättare och i dag är det deras dag. Grattis, alla vänsterhänta!

Vänsterhäntas dag firas den 13 augusti och instiftades 1992 av den internationella organisationen The Lefthanders Club. Syftet med dagen var att lyfta fram såväl problem som fördelar med att vara vänsterhänt. Och att tvätta bort fördomar och myter kring vänsterhänthet.

Numera är väl problemen mindre för vänsterhänta, åtminstone i merparten av världen, men även i Sverige tvingades vänsterhänta barn så sent som en bit in på 60-talet att skriva med höger hand.

Satt i ett historiskt perspektiv har det alltså inte varit lätt att vara vänsterhänt. Det mesta som varit behäftat med vänster har setts som smutsigt, hedniskt och rent av ett djävulens verk.

I de flesta religioner sätts likhetstecken mellan gott/lycka och höger/öster, och elände/olycka och vänster/väster.

Även när det gäller något så vardagligt som ätande ger religioner påbud om att det ska ske med höger hand. Vänster hand används till att torka sig i stjärten ...

Också i språket ses vänster som något mindre bra. Här i Sverige säger vi till exempel att vi gör något med ”vänsterhanden” när det inte är så noga. Den mindre nogräknade kan också tänka sig att ”vänsterknäcka” eller ägna sig åt ”vänsterprassel”. Engelskans ”left-handed” betyder inte bara vänsterhänt utan också att man är tafatt och defekt, även rent av ond, och en ”left-handed diagnosis” hos läkaren är en felaktig diagnos. Även tyskans ”link”, vänster, är synonymt med avig och oriktig och ”recht”, höger, är rätt, sant och passande.

Inte blir det lättare att vara vänsterhänt heller av de vetenskapliga rön som gör gällande att vänsterhänta är överrepresenterade bland kriminella och schizofrena samt har en högre olycksfrekvens.

Men det finns positiva sidor av vänsterhäntheten också. Vetenskapen har belagt att vänsterhänta generellt är mer kreativa, konstnärliga och musikaliska. Anledningen sägs vara att vänsterhänta oftare använder höger hjärnhalva, där centra för detta, finns. Överrepresentationen bland till exempel konstnärer, musiker och dansare är påtaglig, visar undersökningar.

Också i många idrotter är det en fördel att vara vänsterhänt/-fotad. De är svårare att läsa för motståndaren, men kanske mest för att motståndet oftare utgörs av högerhänta.