Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ljus. Att tända ett ljus och minnas en nära anhörig kan ge stillhet och kännas meditativt i en hektisk tid.
Ljus. Att tända ett ljus och minnas en nära anhörig kan ge stillhet och kännas meditativt i en hektisk tid.

Vi minns våra döda och förebilder

Till den kommande allhelgonahelgen är det tid för att minnas sina döda. För någon är det en ofta besökt plats och för andra är allra första gången man går till graven en Alla helgons dag där en nära anhöriga har begravts.

Elisabet Öman är komminister och arbetslagschef i Trollhättans pastorat. Hur känner hon inför helgen?

– Den första tanken är att allhelgonahelgen har olika teman som går in i vartannat. Vi får hedra, minnas och tacka samt fortsätta att vårda på ett personligt plan.

Temat är också helgonen – trons förebilder.

– Det skulle kunna vara Moder Theresa, eller kanske söndagsskolläraren, mormor eller någon som stått nära andligt – en förebild.

Känslan är att det år för år har ökat med att gå till kyrkogården under allhelgonahelgen och det håller prästen Elisabet Öman med om.

– Att tända ett ljus är viktigt, att göra något konkret, både andligt och konkret blir till stillhet och är meditativt trots hur rika vi är och bra vi har det. Men en förlust försvinner aldrig och man får vara ledsen.

Elisabet Öman, komminister i Trollhättans pastorat..
Elisabet Öman, komminister i Trollhättans pastorat..

Svenska kyrkan möter upp i det här ökade intresset då man är mer förberedd med mer personal – här kan man ställa frågor, prata – att mötas.

Något som Svenska kyrkan har gjort tidigare år och återkommer med är att dela ut små ljuspaket – #taenminut.

– Vi är ute både torsdag och fredag på olika platser och delar ut ljuset och förra året tog många emot den här hälsningen.

Som präst får Elisabet följa dem som mist någon anhörig. Det är så många beslut som måste tas i en svår stund, stå inför valet av gravplats som blir en sorgeprocess.

– För någon kan det vara första året då man ordnat med grav till någon som stått nära medan andra har varit där många gånger – allt är lika viktigt. Kyrkogårdsarbetarna gör ett jättefint jobb.

Elisabet ser fram emot allhelgonahelgen då hon är i tjänst.

– Jag kommer att vara i Trollhättans kyrka både lördag och söndag och på lördag eftermiddag på Håjums kyrkogård.

Helgen bjuder på stor aktivitet runt kyrkogårdar och kyrkor och för att nämna något från området är det öppet hus på Håjums och Götalundens begravningsplatser. Det serveras kaffe i Kapellbyggnaden och glögg i Metakapellet på Håjum. Kyrkorna kommer att ha många programpunkter under helgen. På Götalunden är det öppet hus med glögg och pepparkakor. Rommele pastorat har öppna kyrkor och program under allhelgonahelgen. Även Vänersborgs pastorat har ett rikt program under helgen som exempelvis minnesgudstjänster som det skickats inbjudas till de närmast anhöriga i församlingarna.

Även Västra Tunhems pastorat bjuder på helgprogram som exempelvis att kunna ställa frågor kring begravning/gravsättning i kyrkstugan vid Västra Tunhems kyrka där det är öppet hus med präst och personal från kyrkogårdsförvaltningen. Man kan även passa på att söka i gravboken, om man undrar över en speciell person eller gravplats. Kyrkogårdspersonal finns på plats så passa på att ställ frågor om det är något som du undrar över.

På kyrkans hemsida finns också bönewebben där man kan tända ett virtuellt ljus och om man så önskar skriva en kort bön som kan ge stor tröst.

Källa: Svenska kyrkan

Allhelgonahelgen präglas av två kyrkliga helgdagar: Alla helgons dag och Alla själars dag. Historiskt har vi skilt på att minnas helgonens liv och att minnas våra närståendes liv, men rent teologiskt är det ingen skillnad: Vi är alla heliga, genom Jesus som har räddat oss. Allhelgondagen 1 november är inte en röd dag som de andra och är en av de äldre kristna helgdagarna som vi känner till i Sverige.

Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november - i år den 3 november. Alla själars dag firas dagen efter alla helgons dag, på söndagen, då vi minns och hedrar våra döda närstående.