Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fasadproffs guidar Trollhättans hemmafixare

Innan du lägger tid på att måla om ditt hus är det smart att anlita en fasadexpert som analyserar skicket.
– Vi kan snabbt och enkelt ge dig värdefulla tips som gör att målningen håller länge, säger Fredrik Kaaling, delägare i Colorama Trollhättan.

Butiken, som tidigare hette Färghuset AK Lack, har legat i Hojums industriområde i snart 30 år. Utan medarbetare med gedigna kunskaper om våtrum, golv, kakelsättning och målning hade förmodligen inte den långa traditionen hållits vid liv.

– Nej, kunderna hade nog inte återvänt annars. En rolig sak är att vi faktiskt startade med billacker och var med och tog fram en del av Saabs kulörer när det begav sig, säger Fredrik.

Marcus Hedebrand är proffs på att analysera fasader innan målning för att det ska bli ett perfekt slutresultat.
Marcus Hedebrand är proffs på att analysera fasader innan målning för att det ska bli ett perfekt slutresultat.

Men nu arbetar Colorama mycket med fasader. Marcus Hedebrand är en av fyra diplomerade experter i företaget som gärna åker ut och inspekterar kundernas fasader på plats.

– Utifrån skicket tar vi sedan fram en kvalificerad målningsbeskrivning och en lista på vilken sorts produkter som bör användas, säger han.

Analysen av fasaden sker bland annat genom att mäta fukthalten i träet. Inspektionen ger också svar på vilka sorts produkter som använts vid tidigare målning, vilket är extra viktigt om husägaren inte känner till det.

– Den här kunskapen är ett måste för att välja rätt sorts fasadfärg, och inte göra allt jobb i onödan, säger Marcus.

Här kan du läsa mer om fasadexperternas tjänster

Mellan ommålningarna är det bra att underhållstvätta fasaden. Smutsen som hamnar på väggarna binder nämligen fukt.

– Det är mycket enklare att jobba på det viset än att behöva rengöra och måla om helt, eller till och med behöva byta ut fasaden, säger Marcus.

Det är viktigt att rengöringsmedlet är avsett för utomhusbruk, det ska inte bryta ner fasaden utan just underhålla den. Diskmedel och liknande ska inte användas eftersom allt sådant lämnar kvar rester. Noggrann avsköljning efteråt är också av stor betydelse.

Det kostar 595 kronor att få hem en fasadexpert. De pengarna dras dock av om kunden köper färg och annat som behövs hos Colorama.

Fem tips för dig som ska måla om fasaden

• Tvätta fasaden! Utan en grundlig tvätt kan mögelsporer växa till under färgen. Dessutom bryter rengöringsmedlet ner det gamla färgskiktet lite så att vidhäftningen för den nya färgen förbättras.

• Gör ett ordentligt underarbete genom att skrapa, slipa och laga. Underlaget behöver helt enkelt förberedas för målning.

• När ytan är helt torr och fri från damm är det dags att måla. Börja med att grundmåla. Grundfärgen ger god vidhäftning för slutfärgen, samt skyddar träet mot fukt.

• Täckmåla med två lager färg i önskad kulör. Eftersom klimatet i Sverige skiftar är det viktigt att välja en kvalitetsfärg som är noga testad under dessa förhållanden.

• Om någon är osäker på val av kulör är det smart att måla upp färgprover på lösa plankor som ställs vid husfasaden. Titta sedan på hur färgen ser ut både i dagsljus och eftermiddagssol. Det går också fint att hämta färgprover hos Colorama.