Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Film i mobilen? Se hur mycket data olika tjänster drar

En av poängerna med mobiltelefoner är att du kan se nyheter, senaste avsnittet av din favoritserie eller lyssna på musik, på resande fot. Telefonen söker efter högsta upplösning för tjänsterna, baserat på vilken hastighet du har på uppkopplingen. Så här går det till att få ner förbrukningen.

Streamingstjänsterna ställer in upplösningen efter hur snabbt internet du har, och med dagens abonnemang har många snabbare uppkoppling än vad de anar.

Ett tips om du har begränsad datapott är att välja lägre kvalitet när du streamar video. Gå in i inställningarna på appen till den streamingtjänst du använder och välj kvalitet. Då räcker surfen längre, och upplösningen är ändå bra nog för att visas på din telefon.

– Vi får ofta frågor om detta, säger kundtjänstchefen på My Beat, Maria Coulis. Då förklarar vi vad som behöver justeras och var det görs i just din telefon. Platsen för justeringar varierar beroende på vilken typ av mobiltelefon du har och vilken app du använder.

Hur mycket data behöver jag?

Utbudet av streamingtjänster med TV-serier och filmer har utvecklats snabbt och mycket, det är inte lätt att känna till alla detaljer. Saker du gör på telefonen kräver olika mycket data. Att till exempel lyssna på musik över nätet eller normalt användande av sociala medier drar ca 0,1 GB per timme.

Streamingtjänster som visar film och TV:

Lägsta kvalitet drar cirka 300MB/timme

Mediumkvalitet drar cirka 700MB/timme

HD kvalitet drar cirka 3GB/timme

Högst kvalitet, UHD, drar cirka 7GB/timme

– När vi undersökte marknaden så insåg vi att vanlig telefonsupport efterfrågades, säger Fredrik Horn-Berlin, VD för MyBeat. Det kan gälla dataanvändning, där vi ofta hjälper till med att få ner förbrukningen, eller kunden köper till extra under en begränsad period. Men också mycket annat.

– Vi hjälper konkret till med hur e-legitimation installeras, förklarar hur andra appar fungerar och hur du kan känna dig säker och trygg som användare, säger han.