Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nu är det klart vilken specialistvård som kommer att upphandlas på de tre lokala sjukhusen inom NU-vården. För patienterna i Dalsland så kommer utbudet att smalna av något men kapaciteten kommer att öka.

Fler ska få sjukvård i Bäckefors

Ett smalare utbud men högre kapacitet. Så ser framtiden ut när det gäller specialistvården på Dalslands sjukhus. Nu inleds upphandlingen och i november nästa år ska en ny vårdgivare ta över.

NU-sjukvården ska fokusera på sina verksamheter i Trollhättan och Uddevalla och de lokala sjukvårdsnämnderna ska själva ansvara för upphandlingen av specialistvården på de mindre sjukhusen i Lysekil, Strömstad och Bäckefors.
Detta är modellen som regionfullmäktige har beslutat.

Hälso- och sjukvårdsnämnderna, däribland den i Dalsland, har nu tagit beslut om hur förfrågningsunderlaget ska se ut. Vilken vård ska upphandlas, vilka volymer är aktuella och vilka krav ställs på vårdgivarna?

Flera delar
Beslutet innebär flera saker – dels att fler patienter kommer att kunna få vård men även ett något smalare utbud.
Bland annat så försvinner ortopedi och kirurgin ifrån lokalsjukhusen och istället koncentreras dessa verksamheter helt till Näl och Uddevalla.

Trots detta ser Ewa Arvidsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland ljust på framtiden.
– Vi är jättenöjda. Det här kommer att säkerställa vården i Dalsland och utbudet av vård kommer att utgå ifrån de behov som våra invånare har, säger Ewa Arvidsson.
– Ska man göra en åtgärd en gång, exempelvis en operation, får man vara beredd att åka lite längre som till Näl eller Uddevalla, fortsätter hon.

All specialistvård i upphandlingen finns redan i dag på de lokala sjukhusen med ett undantag. Det handlar om logopedin som är vård och behandling av röst- och talsvårigheter.

Problem med köer
Denna verksamhet blir alltså ett nytt tillskott och syftet med detta är att behov och efterfrågan bättre ska kunna förenas i hela NU-vårdens område.
– Satsningen på logopedi görs för att komma tillrätta med en köproblematik i Fyrbodal, där tillgången till logopedi är väsentligt sämre än i regionen i stort, säger hälso- och sjukvårdschefen Håkan Sundberg.

Det är flera typer av vårdverksamheter som inte kommer att vara del av den nära förestående upphandlingen.
– Specialistsjukvården kan ses som en av flera tårtbitar som tillsammans utgör närsjukvårdsutbudet på våra mindre sjukhus. De andra bitarna berörs inte av den upphandling vi nu gör, till exempel vårdcentraler, audionomverksamhet och rehabilitering. Inte heller psykiatrisk verksamhet omfattas av upphandlingen, säger Håkan Sundberg.

Alla tänkbara vårdgivare, bortsett från NU-vården själva, kan lämna anbud. Det framtida avtalet kommer att skrivas på fem år med möjlighet till tre års förlängning.