Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Några FÅ tjejer. De flesta som var här var killar, men även en och annan tjej syntes i lokalerna. Alma Fröjd, 11, från Lilla Edet var på Innovatum tillsammans med sin familj för att titta på utställningarna under söndagen, men fastnade i workshopen i Rubiks kub som hölls vid ett av borden. Emelie Cesar, utställningsvärd på Innovatum, visar grunderna i hur man löser en Rubiks kub.

Flinka fingrar på kluriga kuber

Att lösa en Rubiks kub är en populär hobby bland många ungdomar runtom i landet. I helgen fick de visa sina färdigheter, då tävlingen ÅF Cube days ägde rum på Innovatum. Vinnare blev, kanske inte helt oväntat, favorittippade Trollhättekillen Simon Westlund.

Helg förknippar de flesta antagligen med ledighet. Och så finns det de som jobbar på högvarv med annat när de får en stund över. Som att lösa en Rubiks kub, det klassiska pusselspelet i 3D-format som sätter både geniknölarna och fingerfärdigheten på sin spets. Det hade sin storhetstid på åttiotalet, men de senaste åren har den färgglada kuben fått en pånyttfödelse, i takt med internetboomen och möjligheterna att titta på och dela videos och blogga om hur man löser den. På det sättet har de flesta av ungdomarna som var och tävlade på Innovatum i helgen lärt sig de första vridningarna, och sedan lagt till några på vägen.

Lösningarna på en Rubiks kub är nämligen i princip oändliga och målet är att få den till utgångsläget, det vill säga med alla rutorna på en kubsida i samma färg. Vid tävling med så få vridningar, eller på så kort tid, som möjligt.

Sandra Rosén, 13, hade åkt ända från Växjö för att vara med på evenemanget på Innovatum i helgen. Det var hennes första Rubiks kub-tävling och mellan omgångarna passade hon på att öva lite extra.

– Jag är lite nervös eftersom jag inte har tävlat förut. Jag tror inte att jag vinner, men det går ganska bra och så är det roligt att bara vara här, sa Sandra Rosén där hon satt vid ett av borden på söndagseftermiddagen och snurrade på sin kub.

Efter drygt ett års ”kubande” har hon memorerat ett antal lösningar i bakhuvudet, och med sina flinka fingrar visade hon upp några exempel på hur man ställer färgskalan rätt igen. Med ett gäng killar i samma ålder hade hon sällskap mellan tävlingsvarven. En tjej till fanns på plats under söndagen och tävlade, men resterande av de 45 deltagarna var killar. Men det spelade ingen roll att det inte var fler tjejer, tyckte Sandra.

– Inte alls, det känns bra och jag är välkommen som en i gänget här. Det är klart att det hade varit roligt med fler tjejer, men det är väl inte lika många som är intresserade av sådana här grejer.

Vad är det roligaste med Rubiks kub?

– Att lösa problem och få saker att funka. Det är roligt att ta tid på sig själv och se hur snabbt man kan lösa det.

Det räckte inte till finalplats för Sandras del denna gång. Konkurrensen var hård och vinnare blev Simon Westlund, den forne Trollhättekillen som redan har kammat hem flera SM- och VM-titlar tidigare. 9,71 sekunder blev genomsnittstiden för honom i finalen på söndagen.