Flygande byte av skulpturer

Trollhättans stad leasar några av skulpturerna på Spikön. Häromdagen var det dags för ett konstnärligt skiftbyte på platsen i och då krävdes lyftkraft för att nyheterna skulle komma på plats.

ANNONS
|

Det var när Spikön började fräschas upp för några år sedan som det placerades ut diverse konstverk på densamma. – Fast egentligen började det med att vi hade utställningen "Kraften i stenen" 2009, där 24 verk fanns mellan Kanaltorget och Insikten. I samband med det fick vi anslag som gör att vi kan köpa in konst, och ibland leasar vi, säger Trollhättans stads kulturchef Christer Olsson. – På så sätt går det dels att få se lite olika typer av konstverk på platsen, dels känner man hur de funkar där.

Häromdagen skulle de tre leasade konstverken på Spiköns södra del bytas ut mot lika många nya. Konstnären Lolo Funck Andersson fungerar som kurator i sammanhanget och med hjälp av sin hustru Monica Funck och kranföraren Ulf Evertsson dirigerades de nya verken på plats. Dessutom fanns konstnärerna Ann Carlsson Korneev och Anders Thorlin på plats för att övervaka det hela. – Det här är ett perfekt ställe för en utomhusskulptur och Trollhättan har överhuvudtaget fantastiska platser, säger Ann, som även fanns representerad under just "Kraften i stenen".

ANNONS

"På väg" heter hennes skapelse som nu placerats ut på Spikön, och det är första gången som den visas offentligt. – Den handlar om att gå in i andra tillstånd, kanske en dröm, lita på sin intuition och se saker och ting i ett större perspektiv. Jag har jobbat länge med den i olika perioder. Själva figuren är gjord i svensk marmor och bädden den vilar på är av norsk granit. Tanken är att man ska kunna sitta bredvid figuren, säger hon.

Anders Thorlins "Solsäng deluxe" är just det namnet antyder. – Att få vila i sten är alltid trevligt. Den här skulpturen har tidigare bara visats på en KKV-utställning i somras och nu hade jag tänkt ta hem den till Gotland. Men det är inte bara att transportera skulpturen hursomhelst så det passar bra att den får vara här ett tag, säger han. Anders har jobbat med granit från Bohuslän för själva bädden, och för bekvämlighetens skull har han även tillverkat kuddar av trä. – Träet är hämtat från en gammal skola i Småland, jag tycker om återanvändning och att jobba med former som man kan ta i – det är en del av upplevelsen. I solsängen kan man ligga och betrakta miljön, det blir spännande att se om folk kommer att använda den.

ANNONS

Det tredje konstverket är gjort av den värmländske konstnären Ulf Johnsson.

ANNONS