Fokus på Harder inför VM-kvalets final

Danmark måste göra mål och Sverige måste stoppa Pernille Harder från att göra dem. Nu ska VM-kvalet i fotboll avgöras.

ANNONS
|

Det blir rena familjeåterföreningen när VM-kvalet i fotboll ska avgöras på Viborg Arena på tisdag. Rosengård har två spelare i Danmarks landslag, tre i Sverige; Linköping har tre danskor och tre svenskor; den svenska Montpellier-trion Stina Blackstenius, Linda Sembrant och Sofia Jakobsson är klubbkamrater med danskan Katrine Veje.

Och så vidare.

Europas bästa

Sverige ställs inte mot många obekanta ansikten, och en specifik spelare känner de till särskilt väl.

För hon är bäst av dem alla.

- Pernille är en fantastisk spelare, men som med alla lag kan man inte fokusera bara på henne. Men det är klart att vi måste ligga lite extra nära och vara lite mer på tå mot en såpass skicklig spelare, säger Nilla Fischer.

ANNONS

Fischer är lagkamrat i Wolfsburg med Pernille Harder, nyss utnämnd av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) till den bästa spelaren på damsidan. Harder är Danmarks lagkapten, motor, kreativa spets och utan tvekan viktigaste spelare.

Om Sverige ska ta den där enda poängen som behövs för att vinna VM-kvalgruppen måste de därför förmodligen få stopp på Pernille Harder.

- Det tror jag kommer att bli viktigt, de bygger nog mycket av sitt spel kring henne och hon är väldigt kreativ och viktig för Danmark. Nu är hon ju lagkapten också, så det kommer att vara viktigt för oss att få ordning på henne och stoppa henne, säger Stina Blackstenius.

Hon spelade ihop med Harder under flera säsonger i Linköping, och vet hur svår hon är att tas med.

- Jag lärde mig väldigt mycket av henne. Hon har stor betydelse både i försvars- och i anfallsspel. Hon är väldigt tekniskt skicklig och har en väldigt bra blick för spelet. Sedan gör hon mycket mål och skapar mycket för andra. Hon ligger bakom mycket.

ANNONS

Van vid press

Den enda som inte lyfter fram Pernille Harders betydelse i gruppfinalen är givetvis Pernille Harder själv.

- Jag känner att vi är ett lag och vi har tre anfallare. Och ibland är det också andra än anfallarna som gör mål. Men om jag gör mål, assist eller andra-assist, det spelar ingen roll, säger Pernille Harder.

Att det är sådant fokus på henne stör dock inte nämnvärt, säger hon.

- Det är jag van vid. Om de har väldigt mycket fokus på mig så vet jag också att det är andra i laget som är väldigt duktiga. Och det motiverar mig väl också lite extra.

Viborg, TT:s utsända

Fakta: Pernille Harder

Född: den 15 november 1992.

Position: Anfallare/offensiv mittfältare.

Klubb: Wolfsburg.

Landslagsdebut: 2009, som 16-åring.

A-landskamper/mål: 102/53.

Meriter i urval: EM-silver 2017, två Bundesliga-titlar (2017, 2018), två tyska cuptitlar (2017, 2018), SM-guld 2016, två svenska cuptitlar (2014, 2015), av Uefa utsedd till världens bästa spelare 2018.

ANNONS