Arena Älvhögsborgs två friskvårdsanläggningar är personaltäta för att kunna hjälpa de cirka 5 000 medlemmarna när det behövs. På bilden syns Linda Lönn Blom, verksamhetsansvarig, och Peter Andersson, gymansvarig.
Arena Älvhögsborgs två friskvårdsanläggningar är personaltäta för att kunna hjälpa de cirka 5 000 medlemmarna när det behövs. På bilden syns Linda Lönn Blom, verksamhetsansvarig, och Peter Andersson, gymansvarig.

Framtidstänk och nya lokaler maximerar träningsupplevelsen

Under sommaren har anläggningen på Storgatan byggts om och utvecklats utifrån medlemmarnas önskemål för att maximera träningsupplevelsen.
– Tillsammans har vi skapat något fantastiskt för Trollhätteborna, säger Linda Lönn Blom, verksamhetsansvarig för Träning och Hälsa på Arena Älvhögsborg.

|

Ombyggnationen och utvecklingen av själva verksamheten genomfördes för att Arena Älvhögsborg ska kunna fortsätta vara en framstående och vital aktör inom friskvård i regionen.

– Det har varit mycket inspirerande att få in så många bra förslag från medlemmar på vad vi kan utveckla och vad som är viktigt för dem i framtiden, säger Peter Andersson, gymansvarig.

– Utöver medlemmarnas synpunkter tittade vi på hur rörelsemönstren såg ut för dem som tränade i lokalerna, hur de använde redskapen och ytorna, samt undersökte trender inom träning, tillägger Linda Lönn Blom.

Ytor används för både gruppträning och gym

Investeringen innebär ny maskinpark, ny utrustning, plus fräschare och mysigare inredning.

Den kanske största förändringen, som märks direkt när besökarna kommer in, är en väsentligt öppnare och ljusare layout. Jämfört med tidigare syns mycket mer av allt som pågår. Exempelvis öppnare gruppträningsytor i stället för att ha salar med stängda dörrar.

– Det innebär att ytor ibland används för gruppträning och ibland för personlig gymträning. Att samma öppna ytor kan ha olika funktioner hoppas vi bidrar till att folk kan bli nyfikna på träningsmoment de inte gjort innan, som kanske intervallpass med släde, säger Linda Lönn Blom.

Linda Lönn Blom.
Linda Lönn Blom.

Mer plats för egen träning är något som många medlemmar önskade sig. Därför har det varit en viktig del i utvecklingen.

Peter Andersson.
Peter Andersson.

– En del upplevde att det var svårt att hitta utrymme för övningar med balansbollar, hoppboxar, hantlar, med mera. Men nu hoppas vi att vi har ordnat det, säger Peter Andersson.

Satsningen medför också effektivare kommunikationsmöjligheter med medlemmarna för att till exempel kunna uppdatera deras träningsprogram digitalt.

En annan digital nyhet är att information visas på TV-skärmar.

– Där ser de som tränar bland annat vilka ytor som är bokade. En annan kul digital lösning är att de som kör på löpbanden kan koppla upp sig mot ett system och exempelvis utmana en kompis på ett annat ställe på en viss sträcka, säger Peter Andersson.

App hjälper dig utföra övningarna rätt

Alla maskiner har dessutom QR-koder. Det är bara att skanna in dem och sedan visar en app hur övningarna ska utföras.

För att visa sitt starka engagemang för en bättre folkhälsa heter träningsverksamheten i Arena Älvhögsborg nu Träning och Hälsa (tidigare Gym och Gruppträning). Namnbytet syftar till att förstärka visionen om att Arena Älvhögsborg är en arena där folk ska kunna träna och uppnå god hälsa.

Här finns mer information om Arena Älvhögsborg

Hela projektet har genomsyrats av att försöka hitta vägar för att få alla slags människor att röra på sig mer eftersom det är en vinst både för dem och samhället.

– All forskning visar att god kondition är oerhört viktigt. Därför har vi specifika ytor för att träna uthållighet respektive uthållighet och styrka samtidigt, säger Linda Lönn Blom.

Utöver besökare från allmänheten som tränar på olika nivåer arbetar Arena Älvhögsborg också mycket med specialiserade idrottare och föreningar.