Janne Andersson tackades av med en stor banderoll när han lämnade ett då regerande allsvenskt mästarlag. Nu kan han övertrumfa den framgången när han står vid dörren till en VM-plats mot alla odds. Arkivbild.
Janne Andersson tackades av med en stor banderoll när han lämnade ett då regerande allsvenskt mästarlag. Nu kan han övertrumfa den framgången när han står vid dörren till en VM-plats mot alla odds. Arkivbild.

Från utdömt landslag till 90 minuter från VM

Då var en sensationell snabb utveckling av ett landslag som slog i botten under EM-slutspelet i Frankrike. Nu är Milano och 90 avgörande minuter. Sedan är... VM-slutspelet i Ryssland?

ANNONS
|

Hur gick det till när ett utdömt landslag fann en ny identitet, en väg framåt utan sin fixstjärna, mitt i ett generationsskifte och i en kvalgrupp som innehöll VM-trean (2014) Nederländerna och EM-tvåan (2016) Frankrike?

Ett kapitel till återstår att skriva för att kunna kalla det en framgångssaga med ett lyckligt slut. Men hur det än går i playoffreturen mot Italien på San Siro har Janne Andersson, staben runt honom och ett gäng spelare presterat något få trodde var möjligt på så kort tid.

Häng med på resan.

Norrköping, slutet av maj, 2016:

Andersson är sedan sex veckor blivande förbundskapten. Han efterträder Erik Hamrén som slutar efter EM i Frankrike. Andersson ger intervjuer inför sin sista allsvenska match med IFK Norrköping.

ANNONS

"Ska spela om det"

Han vill egentligen inte prata om landslaget, men det är svårt att undgå.

- En tuff grupp. Vi hade lite otur i lottningen. Holland och Frankrike. Men, men, säger han. Vi ska spela om det.

Det är tre månader till kvalstarten mot Nederländerna.

- Jag vet inte riktigt hur det blir att vara förbundskapten. Jag tycker om att jobba. Jag kommer att göra så gott jag kan och så blir det som det blir. Det är ungefär den målsättningen jag har. Det ska bli spännande att se hur vardagen blir. Samtidigt är grunden densamma, att få ett antal människor att spela fotboll tillsammans, men under andra betingelser. Man ska inte krångla till det, säger han.

Formar sitt lag

Andersson reser till EM, en kombinerad jobb- och semestertripp. Mellan besöken på franska vingårdar med hustrun Ulrika ser han Sveriges matcher.

ANNONS

Det är inte upplyftande. Landslaget saknar en tydlighet i sitt spel. Mycket hänger på vad Zlatan Ibrahimovic kan prestera. Efter ett mål (ett irländskt självmål) och en poäng på tre matcher är EM över, liksom landslagskarriärerna för Ibrahimovic, Andreas Isaksson, Kim Källström och Pontus Wernbloom, senare även för Erik Johansson.

Under sommaren formar Andersson sitt team. Peter Wettergren, som jobbat länge med Hamrén, utses till assisterande förbundskapten. Tre lojala medarbetare från IFK Norrköping plockas in; idrottsskadeterapeuten Dale Reese, målvaktstränaren Mats Elfvendahl och den mentale rådgivaren Daniel Ekvall. Helt nya matchbevakare engageras också; Tom Prahl, Lasse Jacobsson och Jonas Thern.

Bomben är Lars Lagerbäck, förre förbundskaptenen, som fram tills han tar över Norge blir bollplank, främst kring organisationen av försvarsspelet.

"En klok man"

- Lasse är en klok man med stor erfarenhet. Vi delar grundsynen i väldigt mycket, så det är en väldigt bra början. Jag tror på teamwork, säger Andersson.

Inför kvalstarten i september har ledarstaben bara några dagar på sig att forma ett till stora delar nytt landslag.

- Man får göra avkall på vissa saker. Man får hitta kärnpunkten, det som är viktigt. Fotboll är ett komplicerat spel, men jag tror inte man ska krångla till det, säger Andersson och nöter försvarsspel i en vecka.

ANNONS

Han bygger från grunden. Tydlighet är ledordet. Alla ska veta vad de ska göra.

- Bättre start, rent tydlighetsmässigt, kan man inte få, säger mittbacken Pontus Jansson.

För Andersson är förbundskaptensdebuten en känslomässigt stark upplevelse. Inför matchen säger han:

- Det enda jag kan konstatera är att det kommer att bli jäkligt speciellt. Det finns så många som jag som älskar fotboll och håller på med fotboll. Jag jobbade vidare med det och så hamnade jag här.

Ett på det stora hela utspelat Sverige klarar 1–1 mot Nederländerna.

- En pinne får vi vara nöjda med, men fotbollsmässigt finns det mycket att jobba på. Det vore konstigt annars, säger han.

ANNONS

Mäter sig med Frankrike

Han får en månad på sig att reflektera inför mötena med Luxemburg och Bulgarien. Sverige vinner båda, slipar på detaljer under träningarna och reser i november, via ett läger i Marbella, till Paris och Stade de France. Det ultimata testet väntar – det mäktiga Frankrike som några månader tidigare förlorat EM-finalen mot Portugal.

- Som vi genomförde matchen är det nästan som om man hade blivit besviken med ett kryss och så får vi ingenting, säger Andersson efter 1–2-förlusten.

Vinsten är enorm ändå. Hans nya landslag kan mäta sig med en världsnation. Efter 2–0 mot Ungern några dagar senare summerar Andersson sina första fyra månader.

- Jag vill att man kan se ett lag som tillsammans visar något i form av löpvilja, attityd, visar motståndaren, visar publiken och visar supportrarna det. Jag tycker det är viktigt. Gör man det så enas man och gör bra grejor tillsammans. Det stärker den egna känslan i gruppen och då tror jag också att man presterar bättre. För mig hänger de delarna ihop.

ANNONS

... och slår världslaget

Vitryssland krossas i mars och resten av truppen får chansen mot Portugal några dagar senare och vinner med 3–2.

I juni väntar Frankrike hemma. Ola Toivonens fenomenala 2–1-mål kröner en heroisk och taktiskt lysande insats. Landslaget dränks i kärlek och uppskattning – och plötsligt finns en realistisk chans att nå VM.

- Det var en sådan där kväll då man inte ville gå och lägga sig, en dag man inte ville skulle ta slut, säger Andersson.

Den första riktiga motgången kommer i Sofia. Trött efter magsjuka är landslaget defensivt svajigt och förlorar (2–3). Där försvinner chansen att vinna gruppen. Klara 4–0 mot Vitryssland följs av urladdningen mot Luxemburg – 8–0 inför rekordpublik på Friends.

Endast en storförlust i Amsterdam kan äventyra playoffplatsen bakom Frankrike. Landslaget spelar uselt, men det får inga konsekvenser.

"Vi måste våga"

Lottningen till playoff ger Italien, svårast tänkbara motstånd, en nation Sverige inte slagit på nästan 20 år. Jakob Johansson, en av flera som lyft sig under Andersson, skickar in segermålet på Friends via ett italienskt ben.

ANNONS

- Vi har pratat mycket om mod, att ge oss själva chansen, stå för något som lag och med några undantag har vi gjort det under kvalet och det gjorde vi i dag igen, men vi är bara halvvägs, det är viktigt att poängtera, säger Andersson.

Förbundskaptenens budskap inför upplösningen på San Siro: Sverige ska spela sig till VM, inte gneta sig dit.

- Grunden för mig är att man inte får fega. Vi måste våga och visa det modet vi har haft i de allra flesta matcherna. Det är nyckeln i fotboll. Så att man inte blir passiv och bevakande och ängslig, för då ger man bort initiativet. Innebär det att vi får springa mycket så får vi göra det.

Milano, TT:s utsände
ANNONS