Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fritidspedagoger stämmer kommunen

De två fritidspedagogerna som Vänersborgs kommun först varslade, men som sedan ombads ansöka om 25 procent tjänstledighet på sina heltidstjänster har stämt kommunen. Sedan våren 2010 har Lärarförbundet och kommunen försökt nå en förlikning, men utan att lyckas.

Varslet gällde från början fem fritidspedagoger och anledningen var besparingar i kommunen. Lärarförbundet krävde turordningen sist in - först ut. Men sedan ändrade sig kommunen. Istället för att säga upp fem personer tyckte man att 20 fritidspedagoger skulle söka 25 procent tjänstledigt utan lön under två år. På så vis skulle kommunen ändå spara pengar.

Sade nej

Två av de 20, de som nu stämmer kommunen tackade nej. De övriga var rädda att förlora sina jobb, men insåg snart att när man söker ledighet på egen begäran är man inte berättigad till a-kassa och det påverkar pensionen.

Lärarförbundet begärde tvisteförhandling våren 2010 eftersom det är oacceptabelt att tvinga anställda till obetald ledighet för att rädda kommunens ekonomi.

Inte betalat lön

Sedan dess har kommunen drivit igenom förslaget trots Lärarförbundets protester. Dessutom har en av dem som tackade nej jobbat fyllnadstimmar, men kommunen vägrar ge henne lön för dessa timmar. Den andre har fortsatt att jobba heltid, men när han fick sitt anställningsbevis stod det att han bara jobbar 75 procent.

Nu stäms alltså kommunen i Arbetsdomstolen. För båda krävs 50 000 kronor var i allmänt skadestånd

och för den ena nästan 12 800 kronor i utebliven lön.