Göteborg FC:s gulddröm så gott som förlorad

Sex poäng, med lika många kvar att spela om, och elva måls skillnad. Göteborg FC:s guldchanser grusades i praktiken när Rosengård räddade poäng mot Linköping.

|

Redan under lördagen hade Rosengård kunnat bli svenska mästare i kavaj, men den allsvenska tabelltvåan Göteborg FC vann borta mot Piteå och förlängde guldkampen ytterligare.

På söndagen hade Malmöklubben möjlighet att säkra SM-guldet – det första sedan 2015 – av egen kraft hemma mot Linköping. Seger för Rosengård och Kronprinsessan Victorias pokal var i hamn för mesta mästarna från Malmö med två allsvenska omgångar kvar att spela.

Vid oavgjort eller förlust hade guldjakten vandrat vidare – närmast hemma mot tabelltrean Vittsjö nästa söndag.

Började på bänken

Rosengård kom till spel utan landslagsduon Caroline Seger och Anna Anvegård. Ingen av dem kunde spela för Sverige under EM-kvalmatcherna mot Ungern och Slovakien nyligen, och nu satt båda på bänken.

Därifrån fick de se en gammal landslagsbekant skjuta upp guldfirandet. Linköpingsanfallaren Mimmi Larsson var med i den blågula truppen under årets bronssommar i Frankrike-VM, men har stått utanför förbundskaptenen Peter Gerhardssons två EM-kvaltrupper under hösten.

Nu nickade hon i den 44:e minuten in ledningsmålet bakom landslagsmålvakten Zecira Musovic.

Visserligen kvitterade Sofie Svava på hörna på andra och sista tilläggsminuten av första halvlek, men kort efter paus klev Mimmi Larsson återigen in i huvudrollen.

I den 49:e minuten tappade Rosengård markeringen på bortaanfallaren och Larsson kunde enkelt nicka in 2–1-målet bakom Musovic.

Anfallaren Anvegård byttes till slut in med tjugo minuter kvar att spela och i princip omgående tvingade hon Emma Holmgren till en lysande benparad.

Kort därefter föll i stället 3–1 till bortalaget när Lina Hurtig – startspelare senast mot Slovakien – enkelt kunde placera in bollen.

Anvegård kvitterade

Rosengård gav dock inte upp. Sju minuter före full tid släppte Holmgren lättvindigt in ett avslut från Sanne Troelsgaard. Kort därefter föll Troelsgaard i straffområdet efter att Dajan Hashemi-Ghermezi dragit danskan i shortsen, men domaren friade.

Kvitteringen kom till slut ändå. I den 87:e minuten kom Anna Anvegård fri och skickade in 3–3-bollen bakom bortamålvakten. Rosengård leder nu damallsvenskan med sex poäng före Göteborg. Dessutom har Malmöklubben elva plusmål till godo.

Närmast väntar Vittsjö innan säsongen avslutas borta mot Kristianstad.